Alkoholizmus Magyarországon

Az alkoholizmus Magyarországon az egyik legnagyobb egészségügyi probléma. Habár az ivók tekintetében a világ ranglistán nem állunk elöl, viszont a májbetegségben történő elhalálozás terén már hazánk áll az első helyen – ami jobban érzékeltetheti a probléma súlyosságát. A becslések szerint minden 10. ember alkohol problémával küzd, és a felnőtt lakosság több mint 20 százaléka problémás ivó, főként középkorú férfiak körében gyakori.

Az alkoholizmus jellemzői Magyarországon

Az alkoholfogyasztás nemcsak máshol, de nálunk is a hétköznapi társadalmi élet egyik szinte elmaradhatatlan tartozéka. Az alkohol az egyik leginkább elterjedt legális drognak tekinthető, és a fiatal korosztály is egyre korábban kerül vele rendszeres napi kapcsolatba. Ennek az a szomorú következménye, hogy még alig érték el a harmincat, és már alkoholistává váltak.

Magyarország Alkoholizmus

Mennyit, és mit iszik a magyar?

A WHO 2022-es statisztikái szerint Magyarországon a felnőtt férfiak fele mértékletes alkoholfogyasztó, – ami kismértékű, évi 5-10 alkalommal, társaságban fogyasztott italfogyasztást jelent -. A felnőtt lakosság több mint 20 százaléka problémás ivó – különösen a 45-54 éves korosztály érintett. Ez a szám a nők esetében több mint a nők egyötödét jelenti. A nagyivók közé sorolható minden 5. férfi, és minden 20. nő. (Mivel a WHO nem minden évben készít átfogó elemzést, ezért a statisztikában szereplő adatok korábbiak.)

Becslések szerint minden 10. ember alkohol problémával küzd, több mint egymillió fő lehet érintett, és egyre több közöttük a nő. Az önbevalláson alapuló kutatások szerint a magyar férfiak leginkább a sört, a nők pedig a bort kedvelik a legjobban, viszont a fiatal nőknél a töményital fogyasztás a legjellemzőbb. Ugyanakkor ezen adatok alapján az is valószínűsíthető, hogy a fiatalabb korosztály körében gyakoribb az alkoholfogyasztás is, valamint a nagyivás, vagy a lerészegedés is.

Az, hogy a probléma mennyire súlyos nem derül ki egyértelműen abból, hogy hányadikak vagyunk a világlistán ivók tekintetében – más adatok talán jobban árnyalhatják a képet. Az egyik ilyen adat, ha az elfogyasztott tiszta szesz mennyiségét vizsgáljuk meg. Az egy főre jutó alkoholfogyasztás hazánkban 11 l/fő (a mutató tiszta szeszben számolva, és 15 évnél idősebb személyekre vonatkozik). Ebben olyan uniós országok előznek meg minket, mint például Csehország, Franciaország, vagy Németország. Továbbá ez egy becsült adat, elsősorban a hivatalos termelési és eladási statisztikákon alapul, és nem tartalmazza például az otthon főzött pálinka mennyiségét sem.

Alkoholfogyasztás Magyarországon

Alkoholfogyasztással összefüggő halálokok Magyarországon

Közel sem olyan jók az eredményeink, ha azt vizsgáljuk, hogy hányan haláloznak el alkoholfogyasztással összefüggő halálok miatt: krónikus májbetegségekben, és májzsugorban (cirrózis). A WHO szerint az Európai Unió tagállamai között hazánk dobogós (3.) helyen áll. Habár hazánk az elfogyasztott szesz alapján nem szerepel a világ első húsz legtöbbet ivó országai között, nálunk mégis többen halnak meg krónikus májbetegségekben, és májzsugorban.

Milyen problémát jelent az alkoholizmus a gyerekek esetében?

A magyar gyerekek szempontjából hazánkban sajnos az alkoholbeteg szülők jelentik a legnagyobb gondot. Bár reprezentatív mérés nincs arról, hogy pontosan hány olyan gyermek lehet nálunk, aki olyan családban él ahol az egyik vagy mindkét szülő alkoholista, a becslések szerint legalább 400 ezer olyan kiskorú van, aki együtt él az alkoholbeteg szülőjével. A szakemberek nem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy messze nem elegendő a szenvedélybeteget segíteni, elengedhetetlen a család és főként a gyerekek támogatása. Az alkoholfüggő családban nevelkedett gyerekek később az életük során jóval gyakrabban küzdenek majd valamilyen pszichés problémával, és a későbbiekben több mint 30 százalékuk maga is függő lesz a statisztikák szerint.

Fotók forrása: Pixabay

Categories: Alkoholizmus