addiktológus kürti lászló

Az addiktológia a szenvedélybetegségekkel foglalkozó orvosi szakág, legismertebb területe az alkohol és drogfüggőség kezelése. Hogy mit csinál az addiktológus, illetve milyen típusú problémák esetén érdemes szakemberhez fordulni még kevésbé közismert, pedig megfelelő terápiával hatékony eredmények érhetők el az egyre többeket érintő viselkedéssel kapcsolatos függőségek terén is.

A függőség típusai, és terápiája

A függőségi problémáknak több csoportja van, az egyik esetben valamilyen pszichoaktív szer játszik szerepet (például gyógyszer, kábítószer, gyógyszer, szerves oldószerek. Másik esetben a viselkedés okok vezetnek a függőség kialakulásához (például szerencsejáték, munka, internet, kapcsolat és társfüggőség, vásárlás, táplálkozási zavarok). Azonban a szakemberek és a hétköznapi tapasztalatok egyre inkább azt igazolják, hogy számos – hétköznapinak tartott viselkedés – is ölthet kóros mértéket, amikor már nem alkalomszerűen, hanem szenvedélyszerűen, megszállottan végzik az adott tevékenységet.

Az addiktológiai kezelések fajtája

A különböző típusú és súlyosságú szenvedélybetegségek kezelésére többféle terápia alkalmazható:

Pszichológiai kezelés: család és egyéni pszichoterápiás beavatkozás illetve ezek mellett addiktológiai konzultáció, amelynek része az  állapotfelmérés, motivációs interjú és visszaesés megelőzés is

Gyógyszeres kezelés:
– Intézményben: a fizikai elvonás végrehajtása, elvonási tünetek enyhítése
– Ambuláns módon: helyettesítő/fenntartó terápia

Közösség Terápiák: 12 lépéses programok, önsegítő közösségek.

FONTOS: Amennyiben valamilyen kémiai szertől való függőségről beszélünk és már kialakult a fizikai függőség akkor a kliensek részére kórházi kezelés is szükséges.

Ki az addiktológus, és mivel foglalkozik?

Az addiktológia szakterületén különböző szakemberek dolgoznak, így a függőségi problémákban érintett páciensek különböző szakmamegnevezésekkel találkozhatnak (például addiktológus, addiktológiai konzultáns), ugyanakkor sokan bizonytalanok abban, hogy a pszichológust mi különbözteti meg az addiktológiai szakembertől.

Az addiktológus a függőségekre specializálódott egészségügyi szakember, orvos. A legtöbb esetben alkohol és drogfüggőkkel foglalkozik, de egyre gyakoribb a viselkedéses függőségekben érintett pl társfüggőségi zavarokkal vagy munkafüggőségben szenvedő emberek kezelése is. Abban az esetben javasolt addiktológus szakorvoshoz fordulni, ha a páciensnek nehézséget jelent az absztinencia megtartása.

Mit csinál az addiktológus

Mi történik az addiktológiai kezelésen?

A kezelés állapotfelméréssel, alapos orvosi vizsgálattal kezdődik. Ezt követően történik a követendő személyre szabott terápia meghatározása. Ez lehet konzultáció, pszichoterápia , amely önsegítő csoport gyógyszeres kúrával egészülhet ki. A sikeresség érdekében javasolt a konzultáció a hozzátartozók és a családtagok számára is.

A pontos terápia meghatározása minden esetben a szakértő, orvos feladata, hiszen ő van tisztában azokkal a jelekkel, amelyek a függőségre utalhatnak, illetve további kezeléseket is indokolhatnak.

Ki az addiktológiai konzultáns – mi a különbség a pszichológus között?

Az addiktológiai konzultáns addiktológiára szakosodott szakember, kifejezetten a szenvedélybetegségekkel foglalkozik, és a felmerülő problémákat a szenvedély felől közelíti meg. Munkája során tanácsadással, és különböző gyakorlatokkal segíti a függőséggel való megküzdést a páciens számára, valamint segít a szenvedély következtében kialakult problémák kezelésében. Az addiktológiai konzultáció fókuszában nem annyira a kialakulás okai, hanem inkább a szerhasználat nélküli életvezetés kialakítása áll.

A pszichológus inkább a szenvedélybetegséget kísérő egyéb pszichés problémák (depresszió, pánikbetegség, stb.) kezelését végzi.

A módszereik hasonlóak, a kezelések általában beszélgetésen alapulnak.

 Mit csinál az addiktológus?

Az addiktológus a következő feladatokat látja el:

  • Támogatja a pácienst a szenvedélybetegséggel kapcsolatos döntések meghozatalában.
  • Megfelelő információkat nyújt a problémákkal kapcsolatosan.
  • Nyomon követi a beteg állapotát, kezelési folyamatait.
  • Indokolt esetben orvosi, szakpszichológiai kezelésre irányítja a pácienst.

Mit jelent az addiktológiai konzultáció?

Kifejezetten a függőségek segítésére szolgáló módszer, amelynek során a probléma megoldását különböző gyakorlatok és feladatok segítik – a beszélgetés mellett. Az addiktológus a konzultáció keretében segíti a jövő tudatos tervezését, elsősorban a jelenre és a jövőre koncentrál. Olyan témák mentén nyújt javaslatot a páciens számára, mint például a magas kockázatú helyzetek felismerése, elkerülése, a nemet mondás képessége, vagy a visszaesés megelőzése. Általában hosszabb folyamatot vesz igénybe, amelynek hossza páciensfüggő, függ az egyén problémáitól, de a páciens motiváltsága is befolyásolja. A konzultáció hossza rendszerint 3-6 hónap és hetente egy alkalommal kerül sor.

Mit jelent az addiktológiai tanácsadás?

A tanácsadás a konzultációnál egy rövidebb folyamat, kifejezetten a probléma megfogalmazására és a legmegfelelőbb segítségnyújtási forma kiválasztására fókuszál. Általában néhány alkalom is elegendő.  A tanácsadásra igény szerint szintén heti egy alkalommal kerül sor.

Mi történik az állapotfelmérésen?

Az állapotfelmérés orvosi vizsgálat és egy függőségi kérdőív segítségével történik, ezáltal a szakember képet kap a szenvedélybetegség, és a hozzá kapcsolódó problémák mértékéről. Az eredmény alapján kerül sor a személyre szabott kezelési terv kidolgozására, valamint az addiktológus javaslatot tesz az ajánlott kezelések rendszerességére, és időtartamára.

Milyen problémák esetén érdemes addiktológushoz fordulni?

Az addiktológiai kezelés ára

Addiktológiai tanácsadás / konzultáció hossza (50 perc):   15 000,- Ft – 18 000,. Ft

Ügyfeleink számára konzultációs és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtunk – maximális diszkrécióval és titoktartási kötelezettséggel – a függőségi problémákkal kapcsolatosan.

Kérjen segítséget! Kérjen időpontot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívjon bizalommal 06-70-946-4234 számon!

Hívását munkanapokon 8 órától 18 óráig tudjuk fogadni.

Categories: Addiktológia