Mi az addiktológia

A függőség szó hallatán általában a nikotin, az alkohol és a drogfüggőségre gondolunk, de hogy mi az addiktológia pontosan, illetve milyen típusú, akár hétköznapinak tűnő problémák esetén érdemes szakemberhez fordulni már kevésbé közismert. Megfelelő szakember segítségével a függőség kezelhető és kézben tartható, és megfelelő terápiával hatékony eredmények érhetők még az esetlegesen előforduló visszaesések ellenére is.

Mi az addiktológia?

Az addiktológia a függőségekkel (addikciókkal) foglalkozó orvosi szakterület, legismertebb területei a kémiai-szer használat (alkohol, drog, gyógyszer) valamint a viselkedési addikciók (munka-, szerencsejáték– vagy társfüggőség) kezelése. A fentiek mind az addiktológia tárgykörébe tartozik.

Az addiktológia területén különböző szakemberek dolgoznak:

  • Addiktológus, aki függőségekre specializálódott orvos
  • Addiktológia konzultáns, aki függőségekre specializálódott szakember
  • Pszichológus, aki pszichés problémák kezelésére specializálódott szakember

Az addiktológia kezelések általában beszélgetések keretében zajlanak, és szükség esetén az orvos (addiktológus) gyógyszeres kúrára is javaslatot tehet. Az addiktológiai konzultáns és a pszichológus akár önállóanis de akár az orvosokkal együttműködve is dolgozik. Az állapotfelmérés, a konzultáció és a tanácsadás szintén beszélgetéses módszeren alapul.

Az addikciók típusai

A függőségeknek több típusa van: az egyik típusba azok a függőségek sorolhatók, amelynél a problémát valamilyen pszichoaktív szer használata okozza – amelyek közé például az alkoholfüggőség, a gyógyszerfüggőség, vagy a drogfüggőség tartozik. A másik csoport esetében viselkedési okok váltják ki a függőséget, például a nikotinfüggőség, a szerencsejáték függőség, a társfüggőség, a munkaalkoholizmus, a szexfüggőség, az evészavarok, stb. Megfelelő szakember segítségével a függőség kezelhető és hosszú távon kézben tartható.

Milyen szenvedélybetegségek esetén érdemes addiktológushoz fordulni?

A fent már sorolt, és általánosan is közismert függőségeket a társadalom általában negatív módon ítéli meg, azonban emellett egyre többeket érintenek olyan hétköznapinak tűnő (társadalom által nem elítélt) viselkedéssel kapcsolatos függőségek – mint a vásárlásfüggőség, a kóros mértékű sportolás, vagy a fiatalok körében gyakran előforduló okostelefon-függőség, vagy internet függőség.

Miért igényelnek kezelést a viselkedési függőségek?

Az esetek többségében kezdetben a viselkedés kellemes és megnyugtató lehet, vagy a hétköznapi életben felmerülő helyzetek, problémák (stresszhelyzet) megélésében nyújtanak segítséget, azonban az idő előrehaladtával a viselkedés egyre kontrollálhatatlanabbá, és mértéktelenné válhat. Az adott tevékenységet már nem alkalomszerűen, hanem szinte megszállottan végzik.

A függő személy jó esetben felismeri a függőségét, hogy az adott viselkedést már nem ő kontrollálja.

A valóságban azonban az a gyakori eset, hogy a személy bagatelizálja, hárítja, vagy éppen tagadja a problémát, és ha nem kap megfelelő kezelést, az egy mélyebben károsító folyamat irányába vezethet el – komoly egészségügyi panaszokat és pszichés problémákat is okozhatnak.

Miért alakul ki az addikció?

A szenvedélybetegségek többsége nem új keletű, már évszázadok óta ismert jelenség, és fontos tudni, hogy a függőség nem az adott szenvedély tárgyától alakul ki, hanem az adott személy a tulajdonságai, az erre való hajlamai miatt válik függővé. A függőségre való hajlamot előidézhetik a gének, a családi minták, de bizonyos korai életesemények is befolyásolják a kialakulását. A függők annak ellenére sem tudják abbahagyni a szer használatát, illetve csökkenteni a mértékét, vagy a ráfordított idő mértékét, hogy már saját maguk is érzik, hogy a mindennapi életüket (család, munka, egészség) milyen károsan, rombolóan befolyásolja. A szerhasználat, vagy a viselkedés észrevétlenül csaphat át olyan függőségbe, amely az egyén életet alapvetően megváltoztatja. A szenvedélybetegség nemcsak a testi-lelki egészséget, hanem a magánéletet, a társas kapcsolatokat, és minden egyebet háttérbe szorít, ugyanakkor idővel állapotromláshoz és leépüléshez vezet.

A modern társadalom csapdái addiktológiai szempontból

A technológia fejlődésével, különösen a technikailag fejlett országokban újabb formái jelentek meg a függőségeknek (például okostelefon-függőség, vagy internet függőség). A virtuálisjáték-függőség világszerte egyre több embert érint, különösen a fiúk és a férfiak fogékonyabbak rá, mivel a bennük lévő tesztoszteron agresszióra és kockázatvállalásra ösztönzi őket, bár az internethasználat széles körű elterjedése miatt nemtől függetlenül és életkortól függetlenül (gyerekek, idősek körében) is kialakulhat. A kóros játékszenvedély az alapvető életfunkciókra is hatással van, az egészségtelen táplálkozás emésztőrendszeri panaszokhoz, a rendszeres éjszakázás pedig kialvatlansághoz, depresszióhoz, szorongáshoz vezet. Az eszköz feletti görnyedés miatt gyakoriak a különböző szembetegségek, és a gerinc- és izomproblémák egyaránt.

A szülő szerepe

A probléma korai és időben történő felismerésében kiemelt szerepe és felelőssége van a szülőknek, mivel az unaloműzésre szórakozásra használt eszközhasználat jelentősen növeli a függőség kialakulásának esélyét. Minél korábban kezdi el a gyermek az agyát számítógépes játékhasználattal stimulálni, annál inkább negatívan befolyásolhatja az idegrendszer érését, amely akadálya lehet a harmonikus fejlődésnek.

Miért érdemes addiktológiai tanácsadást, konzultációt igénybe venni?

A legtöbb függő azt gondolja, hogy képes a problémáját egyedül kezelni, de sajnos ez esetek túlnyomó részében ritkán vezet sikerre. Igen gyakori a visszaesés, és sikeres gyógyulás csak a teljesen elkötelezett páciens esetében következik be.

Miben segíthet az addiktológus?

Megfelelő kezeléssel ki lehet szabadulni a függőségből. Az addiktológus segít abban, hogy a páciens képes lesz megfogalmazni önmagának, hogy a szenvedélye az élete mely területein, és milyen mértékű károkat okozott.

Fotók: Pixabay

Categories: Addiktológia