gyógyszerfüggőség kezelése

Gyógyszerfüggőség gyakran a nem megfelelő gyógyszerszedés miatt alakul ki, de a hozzászokás orvos utasítás szerinti fogyasztás mellett is kialakulhat. A gyógyszerfüggőség kezelése orvosi segítséget igényel, függetlenül annak kialakulásától. Jellemző a hatóanyaggal szembeni tolerancia, amely miatt a páciensnek egyre nagyobb adagra lesz szüksége a kívánt hatás eléréséhez. A szer elhagyása különböző súlyosságú megvonási tünetekkel is járhat, és gyakori a visszaesés az elvonást követően.

Mi a gyógyszerfüggőség?

A gyógyszerfüggőség a kémiai függőség közé tartozik, világszerte milliókat érintő súlyos probléma, és komoly egészségügyi károkat okoz. A különböző pszichoaktív szerek az agyra és az idegrendszerre kifejtett hatásuk miatt addiktívak, azaz fizikai függőséget okoznak. A gyógyszerfüggőség olyan kényszeres gyógyszerfogyasztást jelent, amikor a páciens leküzdhetetlen vágyat érez a gyógyszer használatára. A függőséget okozó gyógyszerek közé főleg a nyugtatók, altatók és a szorongásoldó szerek tartoznak. Hatásmechanizmusuk hasonlít az alkoholhoz. a fogyasztással a toleranciaszint emelkedik, és a megszokással, a hatás eléréséhez folyamatosan kell a páciensnek az adagot növelni. A gyógyszer elhagyása fizikai és pszichikai elvonási tünetekkel jár.

A gyógyszerfüggőség kialakulása

Igen gyakran olyan gyógyszerek esetében alakul ki gyógyszerfüggőség, amelyet a páciens alapvetően terápiás céllal szed. Ilyenek például a szorongásoldók vagy alvászavar esetén az orvosi javaslatú altatók használata. Gyakori, hogy ezek szedése hosszú ideig fennmarad, mivel az abbahagyása esetén a problémák ismét jelentkeznek. Ilyenkor észrevétlenül alakul ki a fizikai függőség.

Gyakran előfordul, hogy az orvosi javaslatra történő szedés alatt (néhány héttel, hónappal később) a páciens felismerve a gyógyszer euforizáló hatását az előírtnál magasabb dózist kezd el használni, illetve már nappal is szedi az altatószert azért, hogy elkerülje a megvonás következtében fellépő szorongást.

Abban az esetben, ha korábbi alkoholfüggőség kezelése céljából kerül sor a gyógyszerszedésre, szintén kialakulhat a gyógyszerfüggőség, ha a páciens az alkohol abbahagyása után tovább folytatja a szedését.

Meg kell különböztetni a visszaélés szerű használatot (gyógyszer abúzus), amely egy gyógyszer/drog visszaélésszerű fogyasztását jelenti. Ebben az esetben a páciens az eufóriát okozó hatás miatt használja a depresszáns, vagy az izgató gyógyszereket már a fogyasztás kezdetén.

gyógyszerfüggőség tünetei

A gyógyszerfüggőség okai

A függőség kialakulása számos okra vezethető vissza, a hátterében biológiai, genetikai, és környezeti okok állnak. Az emberek eltérő mértékben fogékonyak a függőségre – a különböző veleszületett adottságaik miatt. A pszichológiai okok között leggyakrabban a negatív életeseményektől való – vagy azokhoz társuló folyamatossá váló szorongás, stressz sorolható, amelyekkel a páciens szeretne megbirkózni. De a gyógyszerfüggőség kialakulhat az agyi jutalmazó rendszer állandó stimulálásával egyrészt az eufória érzése (pl. amfetaminok révén), másrészt a kellemetlen negatív gondolatok folyamatos elűzése, a problémák elöli folyamatos menekülés kapcsán (pl. nyugtatók révén).

Gyógyszerfüggőség tünetei

Gyógyszerfüggőségre utal, ha a fogyasztó személy életének központjában a gyógyszer megszerzése, és a sóvárgás enyhítése áll. A függő lelkiállapota megváltozik, és hirtelen hangulatingadozások lépnek fel. Előfordulhat zavart viselkedés, aluszékonyság, rossz étvágy, de tapasztalhatók mozgáskoordinációs problémák is. Intő jel, ha, ha az érintett személynél túl sok gyógyszer található, vagy a vele egy háztartásban élők gyógyszerei tűnnek el. Az egyik legfontosabb függőségre utaló tünet, hogy a személy elvonási tüneteket mutat, ha az adott gyógyszert megvonják tőle.

A gyógyszerfüggő viselkedése

A környezetnek gyógyszerfüggőségre kell gyanakodni, ha az egyén hétköznapi viselkedése megváltozik, például rendszeresen lemondja a megbeszélt találkozókat, abbahagyja a korábbi szabadidős tevékenységeket, elhanyagolja önmagát. Addig, amíg a gyógyszert nem veszi be a hangulata feszült, ezt követően jellemzően megnyugszik, és kiegyensúlyozottnak tűnik.

Gyógyszerfüggőség kezelése

Bármilyen módon, és ok miatt alakult ki a gyógyszerfüggőség a páciensek egyedül nem képesek a gyógyszer elhagyására, orvosi segítséget igényelnek. A felépülés célja a gyógyszermentes életvitel kialakítása a tartós szermentesség elérése.

A kezdő lépéseket, a gyógyszerről való leállást,  az adagok folyamatos és fokozatos csökkentését gyakran intézményi keretek között lehetséges megtenni. A Konzultációt és további terápiát a fizikai függőség tüneteinek megszüntetése után lehet megkezdeni.

gyógyszerfüggőség kialakulása

Miért érdemes addiktológiai tanácsadást, konzultációt igénybe venni?

A gyógyszerfüggőség kezelésekor az addiktológus alternatív életlehetőségeket mutat fel a páciens számára. Az életmód megváltoztatásában pedig a kognitív viselkedésterápia nyújthat segítséget. Mint minden függőségnél így a gyógyszerfüggőség esetén is történhet visszaesés, amely nem egyértelműen a terápia sikertelenségét jelenti. Fontos, hogy a páciens megtapasztalja, hogy a függőségből van számára kiút.

A gyógyszerfüggőség megelőzése

Még a függőség kialakulása előtt nagy a szerepe a környezetnek, és már az első intő jelek kapcsán javasolni kell az illetőnek, hogy kérje szakember segítségét.

Amennyiben úgy érzi, hogy a gyógyszer túl nagy szerepet tölt be az életében (például elveszítette a kontrollt a gyógyszeradagolás felett, erős késztetést érez arra, hogy gyógyszert vegyen be, esetleg testi tüneteket tapasztal, ha abbahagyja, vagy csökkenti az adagot) és egy hatékony, diszkrét megoldást keres, akkor ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ügyfeleink számára konzultációs és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtunk – maximális diszkrécióval és titoktartási kötelezettséggel – a függőségi problémákkal kapcsolatosan.

Kérjen segítséget! Kérjen időpontot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívjon bizalommal 06-70-946-4234 számon!

Hívását munkanapokon 8 órától 18 óráig tudjuk fogadni.