szerencsejáték függőség

A szerencsejáték függőség egy olyan viselkedési addikció, amikor a páciens élete a játszott szerencsejátékok, a nyeremény körül forog, a győzelem motiválja. A szerencsejáték függőség kezelése és a segítségnyújtás fontos társadalmi érdek, mivel súlyos problémát okoz mind a függő és a családja számára egyaránt. A szenvedélybetegség sokuknál előbb-utóbb súlyos anyagi gondokhoz vezet, életmódbeli gondokkal párosul, és a mindennapi életük is ellehetetlenül. Sajnos sok esetben a leszokás csak átmeneti, és a szenvedélybetegség könnyen visszatérhet, ha a páciens számára lehetőség adódik a szerencsejátékra.

Mi a szerencsejáték függőség?

A szerencsejáték függőség a viselkedési addikciók közé tartozik, hivatalosan is diagnosztizálható mentális betegség. Jellemzője, hogy a szenvedély hevében a függő elveszti a kontrollt, és a külvilág érzékelése is megszűnik a számára. A függőség miatt a páciens tehetetlenséget, bűntudatot érez, és nem egyszer tesz (sikertelen) erőfeszítést a kevesebb játék érdekében. Mivel a játék közben elfeledkezik a problémáiról, ezért újból és újból visszatér a játékhoz – a veszítés ellenére.

Szerencsejáték függőség okai

A függőség kialakulásának hátterében számos tényező állhat, oka lehet a genetikai hajlam, de az öröklött tulajdonságok mellett a stressz is szerepet játszhat. Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül a tanult viselkedés (szocializáció) szerepe sem: ha valamilyen függőség előfordult a családban, akkor könnyebben kialakulhat a játékfüggőség is.

Szerencsejáték függőség Magyarországon

A szerencsejáték függőség általában a férfiak körében gyakori, de nők körében is elforduló szenvedélybetegség. Egyes kutatások szerint az amerikai fiatalok 2 százaléka szerencsejáték függő, és nyolc százalékuk számítógépfüggő játékos. Az utóbbi közé sorolható a sorsjegyvásárlás, sportfogadásra, játékgépekre, és online szerencsejátékra való túlzott költekezés, valamint a kaszinók látogatása. Hazánkban egyre több szerencsejáték függő, bár pontos számot nehéz meghatározni, mivel a szenvedélybetegség egyik jellemzője a rejtőzködés. A Szerencsejáték Zrt. által publikált (https://www.maradjonjatek.hu/kutatasi-adatok) kutatás szerint hazánkban a felnőttek 4 százaléka szerencsejáték függő, és a lakosság 10 százaléka a mérsékelt rizikófaktorú kategóriába tartozik, amely könnyen vezethet függőséghez. A közvélekedéssel ellentétben nem csak a jómódban élőket érinti, a szerencsejáték függőség leginkább az alapfokú végzettséggel rendelkező, 30-49 éves férfiak körében jellemző, akik leginkább vidéki községekben, és rossz anyagi körülmények között élnek, valamint gyakori, hogy más típusú függőségben is (alkohol- és kábítószer probléma) érintettek. Közülük sok páciens a nehéz élethelyzet miatti végső elkeseredettségben, utolsó lehetőségként fordul a szerencsejátékhoz. Magyarországon ugrásszerűen nő 6-10 éves korú videójátékkal játszó gyermekek száma. A kiskorúak fokozottan veszélyeztetettebbnek számítanak, mivel a használati zavar náluk könnyebben kialakulhat, és fokozottabban jelentkezhetnek a káros hatásai, ezért a 18 éven aluliak számára tilos a szerencsejáték.

Szerencsejáték függőség kezelése

Szerencsejáték függőség tünetei

A szerencsejáték függő általában nincs tudatában a viselkedési zavarnak, a tüneteket általában a környezet – hozzátartozók, kollégák – veszik észre először.

Főbb tünetei a következők:

  • Kölcsönkérések, állandó pénzzavar
  • Eladósodás
  • Családi konfliktusok
  • A hétköznapi életvitel átalakulása, pl. munkahelyi problémák vagy a tanulmányok elhanyagolása

Az általános tünetek mellett kísérő tünetek is felléphetnek, amelyek a szerencsejáték függő hétköznapi életére, és a munkakörülményeire is hatással vannak.

Ezek a következők, és több tünet együttesen is jelentkezhet:

  • Felborult napirend, az időérzékelés megváltozása
  • Fáradékonyság, figyelem és koncentrációképesség zavara
  • Depresszió, elmagányosodás
  • Hangulatzavar (bipoláris zavar, és unipoláris mánia)
  • A külvilághoz fűződő kapcsolatok átalakulása

A szerencsejáték függő viselkedése

A szerencsejáték függőség fokozatosan alakul ki (alkalmi játék, kisebb tétek), majd egyre gyakoribb a kockáztatás és a tétek is emelkednek. Végül a játék kezdi uralni az egyén életét. Az önkontroll és az önszabályozás zavara miatt károsítja saját maga és környezete testi épségét. Ha akadályoztatva van a játékban, akkor a drogfüggőséghez hasonlóan a játékos nagyon erős vágyakozást érez, és szinte bármit megtenne azért, hogy játszhasson. Általában elveszíti a kontrollt a viselkedése felett, nem képes szabályozni a játék mennyiségét sem pénzben sem időben. Jellemzője a hangulatzavar, a felpörgöttebb időszakokban több kockázatot vállal, és úgy érzi, bármit megtehet, nem származik probléma a viselkedésből. Akár erején felül nagyobb tétekben és egyre gyakrabban játszik. De a kockázatvállalás nem csak a szerencsejátékban, hanem a kémiai szerhasználatban és az óvatlan szexualitásban is megjelenhet.

A szerencsejáték függő életvitele kényszeresen a játék körül forog, és a hozzátartozók, a barátok számára is feltűnik az illető túlköltekezése, és az, hogy teljes figyelmét a szerencsejátékoknak szenteli. A nyerés reményében kockára teszi nemcsak a családját, de az állását is. Előfordulhat lopás, és csalás is, a fellépő adósságok fedezése céljából.

Szerencsejáték függőség megelőzése

A szerencsejáték függőség kialakulásában nagy szerepe van a tanult rossz viselkedési formáknak, ezért kiemelkedően fontos a szülők megelőző szerepe. Lehetőség szerint a szülőknek korlátoznia kell a gyermekük számítógép előtt töltött idejét, és figyelni kell a számítógép felhasználási szokásait, mivel a számítógépes játékok és a túlzott internet használat is függőséget okozhatnak. Hatására a gyermek kontrollvesztővé válhat, amely a későbbiekben növelheti a valószínűségét a szerencsejáték függőség kialakulásának.

Szerencsejáték-függőség kezelése

Szerencsejáték függőség kezelése

A játékfüggőségből való kiút nehézségét mutatja, hogy az érintettek gyakran úgy érzik, hogy nincs problémájuk a játékkal, és nincs szükségük segítségre. Többnyire a családtagok illetve az egyre kifejezettebb anyagi nehézségek azok, amelyek jelzik számukra, hogy káros mértékű a játékszenvedélyük.

A segítséget, felépülést elsősorban az önsegítő csoportokban való részvételtől várhatunk és ezt egészítheti a Konzultáció vagy a Pszichoterápia.

Miért érdemes addiktológiai tanácsadást, konzultációt igénybe venni?

A szerencsejáték függők számtalan sikertelen erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy kevesebbet játszanak. A függőség kezelése szakember (addiktológus) segítségét igényli. A kezelést számos tényező határozza meg, például az egyéni függőség szintje, a betegség súlyossága, valamint az előforduló tünetek, és a páciens pszichés állapota is befolyásolja. A felépülésben leginkább az önsegítő csoportok eredményesek de kognitív viselkedés terápia, a csoportterápia is hatékony. Súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres terápiára, intézeti elhelyezésre, és rehabilitációra.

Amennyiben úgy érzi, hogy a szerencsejáték túl nagy szerepet tölt be az életében, és egy hatékony, diszkrét megoldást keres, akkor ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot! Ügyfeleink számára konzultációs és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtunk – maximális diszkrécióval és titoktartási kötelezettséggel – a függőségi problémákkal kapcsolatosan.

Kérjen segítséget! Kérjen időpontot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívjon bizalommal 06-70-946-4234 számon!

Hívását munkanapokon 8 órától 18 óráig tudjuk fogadni.