függőség gyógyítása

A szenvedélyek fogságából nehéz szabadulni, és a sikertelen egyéni próbálkozások után sokan belátják, hogy a függőség kezelése gyógyítása addiktológus szakember segítségét igényli. A kialakult  testi vagy lelki függőség, akkor az a személyiség részévé válik, és átveszi a gondolkodás és a cselekvés felett az uralmat. Megfelelő terápiával azonban sok esetben tartós felépülés érhető el, de tudomásul kell vennünk előfordul, hogy a leszokás csak átmenetileg sikeres, és a szenvedélybetegség újból visszatérhet.

Mi a függőség?

A függőség (addikció) fogalma több módon is meghatározható, a hétköznapi nyelvben általában a szenvedélybetegséggel azonos fogalomként használják. Tekinthető egy betegségnek, amelyet gyógyítani nem lehet, csak kordában tartani. Vagy a mai modern megközelítés szerint a szenvedélybetegség felfogható egy rögzült viselkedésként, amelyhez a személy kényszeresen ragaszkodik a káros hatásai ellenére is. A függőség az a viselkedési forma, amikor valaki egy adott szer/tevékenység iránt állandó sóvárgást érez, képtelen ennek a (szer)használatát kontrollálni, és a szer vagy tevékenység megvonása elvonási tünetekkel jár együtt. A függőség jellemzője (ami mind a viselkedéses, mind a kémiai szer/drog függőségre is igaz), hogy az egyén prioritását, és figyelmét teljes mértékben a függőség uralja, és egyetlen cél, a vágyott tevékenység végzése (munka, szerencsejáték) illetve a drog használata vezérli.

A különféle kémiai-szerek, pszichoaktív anyagok általában kellemes érzést, eufóriát idéznek elő s egy idő után a használatuk különböző mértékű fizikai függőséget okoz az agyra, és az idegrendszerre kifejtett hatásuk miatt. A folyamatos szerhasználó magatartás átalakítja az agy örömkereső, motivációs és jutalmazó rendszerét. Az így kialakult változások, agy jutalmazási központjában, állhatnak annak a folyamatnak a hátterében, amely a függőség kialakulásához vezet, másrészt az oka annak is, hogy akár hosszabb ideig – évekig tartó absztinencia után is megtörténhet a visszaesés. A függő személy annak ellenére is folytatja (kényszeres használat), hogy tisztában van a szerhasználat egészségkárosító hatásával.

Érdekes módon a viselkedéses függőségek, mint a szerencsejáték függőség vagy a munkafüggőség direkt kémiai hatás nélkül is a fenti változásokat váltják ki az idegrendszereben és megvonásuk, az adott viselkedéstől történő távolmaradás, ugyanolyan megvonási tüneteket idéz elő, mint a szerfüggőség.

függőség kezelése

Miért alakul ki a függőség?

Függőségre az emberek különböző mértékben fogékonyak, és az adott személy tulajdonságai, és a függőségre való hajlama miatt alakul ki. A függőségre való hajlam kialakulásában szerepet játszik a biológia, genetika, családi minták, és nem hagyható figyelmen kívül a korai életesemények/traumák szerepe sem.

Miért gyakori a visszaesés?

Állatkísérletek igazolták, hogy a különböző kémiai szerek megerősítő hatása (pl. a patkányoknál a kokain – kontrollcsoportnál az étel és cukor) által kiváltott idegi válasz időtartama különböző: a természetes örömforrások (étel) által kialakult megerősítés jóval rövidebb ideig volt erős, mint a drog általi kiváltott megerősítés.

Továbbá az is fontos tapasztalat volt, hogy az állatoknál a kokainról való leszoktatást követően is megmaradt az idegi megerősítés, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a korábban kialakult szerhasználó emléknyomok igen tartósak, és azokat nem könnyű kitörölni. Egyben magyarázza, hogy milyen ellenállóak az új tanulással szemben, így fennáll a visszaesés veszélye.

A függőségi problémák típusai

A függőségi problémáknak (addikcióknak) több típusa van, bár a hétköznapi ember általában rögtön a drogfüggőségre és alkoholfüggőségre asszociál. A modern társadalom velejárója, hogy a technológia fejlődésével párhuzamosan a függőség egyre több formában jelentkezik. Különösen a gyerekekre, és a fiatalokra leselkedik veszély, mivel a kóros eszközhasználat a későbbiekben jelentősen növeli az addikció kialakulásának esélyeit.

Egyik típusa a kémiai-szerek által kiváltott függőség, pszichoaktív szerhasználat (alkohol, drog, hagyományos dohányzás, újabban az e-cigaretta használat, valamint gyógyszerfüggőség).

Másik típusba a különböző viselkedési függőségek (munkafüggőség, szerencsejáték-függőség, kényszeres testedzés, vásárlás, problémás videojáték, közösségi oldal, okostelefon és internet használat, társfüggőség és szexfüggőség) tartoznak, ezekben az esetetekben viselkedési okok váltanak ki függőséget.

A fent felsorolt esetek sokaknak hétköznapinak, banálisnak tűnhetnek, pedig idővel a személy viselkedése egyre mértéktelenebbé és kontrollálhatatlanabbá válhat. Az eleinte alkalomszerű tevékenység állandóvá és kényszeressé válik, ezért érdemes minél hamarabb segítséget kérni, és addiktológushoz fordulni.

Miért fontos szakember segítségét kérni?

A szerhasználati probléma és a függőség kialakulása általában egy hosszú folyamat eredményeként alakul ki, és a szerfüggőségek nem csak önállóan jelennek meg, hanem gyakran együtt járnak egyéb függőségekkel is. Azt is megállapították, hogy például a nikotinfüggők körében a depresszió és valamilyen szorongásos kórképek is gyakrabban fordulnak elő.

 Az esetek többségében a függő személy nem ismeri el a függőségét. Jellemző, hogy a problémát tagadja, hárítja, vagy bagatellizálja a súlyosságát. Tipikusnak mondható, hogy a függők többsége úgy érzi, hogy képes a problémával egyedül megbirkózni. Amennyiben időben nem kap megfelelő segítséget/kezelést, akkor a függőség súlyos pszichés problémákat és egészségügyi panaszokat okozhat, és idővel állapotromláshoz és leépüléshez vezet.

függőség kezelése gyógyítása

Szenvedélybetegség hatása a családra, gyerekre

Ugyanakkor a szenvedélybetegség nemcsak a függő személy testi-lelki egészségét rombolja, hanem a magánéletére, a társas kapcsolataira is negatív hatással van. A szenvedélybeteg családban felnőtt gyerekek több mint 30 százaléka felnőttkorukban maguk is függőkké válnak.

Mint ahogy a változás, úgy a függőségből való felépülés sem megy egyik napról a másikra, és pácienseként különböző a gyógyulás útja is. A gyógyuláshoz szükséges a változás iránt elkötelezett páciens, emellett elengedhetetlen a megfelelő szakmai segítség és módszer alkalmazása is, amely nagyban függ attól, hogy az aktuális állapotában mire van a leginkább szüksége. Adott esetben orvos végzettségű addiktológusra, vagy addiktológus konzultánsra (addiktológiai problémákra szakosodott egészségügyi szakemberre), de bizonyos helyzetben orvosi/pszichiátriai segítséget kell igénybe venni.

Ön függőséggel, szenvedélybetegséggel küzd? Konzultációs és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtunk a különböző függőségi problémákkal kapcsolatban. Kérjen időpontot!

Mit jelent a függőség kezelése, gyógyítása?

Első alkalommal egy állapotfelméréssel egybekötött konzultáció történik, amelynek célja a szerhasználati zavarok / a viselkedési függőség hátterében álló pszichés problémák feltérképezése. A kezelések általában beszélgetésen alapulnak, és szükség esetén kiegészülhet – alapos orvosi vizsgálatot követően – gyógyszeres kezeléssel, kúrával. A kezelés hatékonysága függ a szerhasználat típusától, a függőség súlyosságától, és a szenvedélybeteg motivációjától.

Állapotfelmérés módszerei

Az állapotfelmérés függőségi kérdőív és orvosi vizsgálat segítségével történik, amelyből megállapítható a függőség súlyossági szintje, valamint a szenvedélybeteg személy állapota, pszichés jólléte, és feltárja a páciens szerhasználattal kapcsolatos motivációit.

Mindezeken túl fontos tisztázni, hogy a szerhasználat az élet egyéb területeire – családi funkciókra, iskolai, munkahelyi teljesítményre, a stresszel való megküzdésre – milyen hatással van, valamint, hogy a személy mennyire áll készen a változásokra.

Kérdőívek a függőség mérésére

A függőségi kérdőívek előnye, hogy széles körben alkalmazhatók, többségük egyszerűen és rövid idő alatt kivitelezhető. A szerhasználat súlyosságára, és a függőség feltárására alkalmazott kérdőívek által – felnőttkori és serdülőkori problémák esetén egyaránt – jól felmérhetők a páciens problémái, igényei, és segítenek a hatékony kezelési módszer kiválasztásában. További előny, hogy a kérdőívek alkalmasak a kezelés eredményességének a mérésére is, valamint a megküzdési képességek, és személyes életcélok meghatározására.

Szenvedélybetegség, függőség gyógyítása

Az állapotfelmérés és az orvosi vizsgálat alapján kerül sor a személyre szabott terápia meghatározására. A gyógyításra számos technika alkalmas:

  • önsegítő csoportban való részvétel
  • csoportos terápia
  • pszichoterápia
  • konzultáció
  • tanácsadás
  • terápia

Hogy adott esetben melyik módszert /módszer kombinációt alkalmazzák, és mivel érhető el pozitív eredmény, függ a személytől, az életkorától, az állapotától, és a nemétől egyaránt. Például serdülő szerhasználók körében az egyéni terápia sikeresebb lehet, mint a csoportterápia. Vagy a szerencsejáték függőség kezelésében az önsegítő csoportban való részvétel eredményes pszichoterápiával, vagy konzultációval kiegészítve.

Az addiktológia konzultáció egy módszer a függőségek segítésére. Általában egy hosszabb folyamat, rendszerint 3-6 hónapot vesz igénybe, és a beszélgetés mellett különböző feladatok, gyakorlatok elvégzését foglalja magába. A konzultáció célja a páciens szerhasználat mentes életvitelének kialakítása és a függőségből való felépülés lépéseinek meghatározása.

Az addiktológiai tanácsadás, általában rövidebb folyamat (pár alkalmas beszélgetés), amely kifejezetten az adott probléma feltárására, és a legmegfelelőbb segítségnyújtási forma meghatározására szolgál. A tanácsadás célja az egyén motivációjának növelése, másrészt olyan magatartásformák tanítása, amelyek segítenek a negatív következmények elkerülésében.

Kezelésbeni sajátosságok, különbözőségek

Az alkoholhasználati probléma ma egyre több nőt is érint, azonban náluk jóval gyakrabban párosul szorongásos zavarokkal, depresszióval. Ugyanakkor az alkohollal küzdő, vagy szerhasználati problémával küzdő nők körében nem hagyható figyelmen kívül a párkapcsolati, vagy másfajta abúzus sem: gyakori az összefüggés maga a szerhasználat és az átélt trauma között. Így a kezelési módszerek kiválasztását és az eredményességet nagyban befolyásolja ezeknek a körülményeknek a beazonosítása.

A függőségből nem lehet úgy meggyógyulni, mint más betegségből, a függőség mindig velünk marad.  Ám a megfelelő terápia alkalmazásával elérhető a tartós felépülés és a visszaesésmentes a józanság.

Fotók forrása: Pixabay