Alkoholista a családban

Hazánkban az alkoholizmus népbetegségnek számít, lakosságarányosan világelsők vagyunk, és minden 10. ember alkoholfüggő. Egy alkoholista a családban a vele élő családtagok és hozzátartozók életére, életminőségére is romboló hatással van. Az alkoholfüggőség rövid és hosszú távon elviselhetetlen terheket jelent mindenkinek.

Az alkohol nemcsak megterheli, de tönkre is teszi a családot

Az alkohol nem csak az alkoholfüggő életvezetését befolyásolja, a vele élő családtagok és hozzátartozóknak is elviselhetetlen terheket, traumákat okozhat.

Kötelezettségek elhanyagolása

A kutatások alapján az állapítható meg, hogy az alkoholbeteg a nagymértékű ivás hatására fokozatosan elhanyagolja a kötelezettségeit: képtelenné válik az otthoni, és munkahelyi feladatok elvégzésére. Jellemzővé válik nála a romló teljesítmény, és az indokolatlan munkahelyi kimaradozás, amelynek egyenes következménye a munkahely elvesztése, amely a családot előbb-utóbb kedvezőtlen gazdasági és társadalmi helyzetbe sodorja.

A család egyensúlya felborul

Az alkoholizmus hatására a család egyensúlya is megbomlik: Egyrészt az egyre sűrűsödő, és mélyülő párkapcsolati problémák igen gyakran a család felbomlásához, váláshoz vezetnek – a válások egyharmadában az alkoholizmus áll a háttérben –. Ez a folyamat akár évekig is elhúzódhat és gyakran nem mentes számos egyéb krízistől, egyre indulatosabb vitáktól sem.

Alkoholista

Örömtelen gyermekkor

Nemcsak a házastárs, hanem a velük együtt élő gyerekek is megszenvedik a szülő (vagy szülők) káros szenvedélyét. Az alkoholizmusnak számos oka van, és több tényezőre is visszavezethető. Bár elfogadott a genetikai tulajdonságok szerepe, a tapasztalatok szerint a környezet szerepe is meghatározó: alkoholista környezetben még az örökbefogadott gyermekek is jóval gyakrabban (3-szor, 4-szer) válnak maguk is alkoholistává.

A kisebb gyermekek eleinte nincsenek tisztában a szülőjük állapotával. Ahogy növekszik a fogyasztás mértéke – egyre gyakoribbak lesznek az otthoni veszekedések is, és indulatosabbá válnak -, úgy a gyerekek is tudomást szereznek a szülő alkoholizmusáról. Jellemző, hogy a környezet elől mindenki titkolja, és a tágabb rokoni kör sem akar szembesülni azzal, hogy a szeretett családtagjuknak komoly problémája van az itallal. Ahogy nő a kínos esetek száma, a külvilág számára is egyre nyilvánvalóbbá válik a helyzet súlyossága. A gyermekek szégyent és bűntudatot éreznek a kialakult helyzet miatt. Az életük állandó feszültségben és félelemben zajlik, és zárkózottakká, magukba fordulókká válnak. Alkoholista anya mellett nevelkedő gyerekek esetében gyakori, hogy a kamasszá vált gyerek veszi át az anya felelősségét és feladatait, például főz, mos, bevásárol, takarít, és ha vannak kisebb testvérek, akkor róluk is ő gondoskodik.

Agresszív alkoholista a családban – Alkoholfogyasztással összefüggő családi erőszak

Egy alkoholista családtaggal való együttélés egyébként is megterhelő mindenki számára. Viszont ha az alkoholista családtag jellemzően agresszív is – bántalmazza a társát, bántalmazza a gyerekeit – ilyenkor a családtagokat minél hamarabb ki kell menekíteni a bántalmazó légkörből.

Nem törvényszerű, hogy az alkoholfogyasztás agresszióval is párosul, azonban a nehéz temperamentumú pácienseknél, akikre eleve jellemző az agresszivitás, náluk az alkoholos befolyásoltság fokozhatja az agresszió szintjét.

Agresszív alkoholista a családban

Zugivók a családban

A felmérések szerint ma Magyarországon minden 10. ember alkohol problémával küzd, több mint egymillió fő lehet érintett, de a zugivók miatt valós szám ennél jóval magasabb is lehet. Az alkoholisták között egyre több a nő, és nagy számban jellemző rájuk a zugivás, vagy más néven spájzivás. Míg a férfi alkoholbetegek (általában) kocsmában, és társaságban isznak, addig a nők (általában) akkor isznak, amikor senki sem látja őket. A női zugivók között nagy számban vannak nyugdíjaskorúak, illetve kismamák körében a gyermekszülés utáni depresszió is oka lehet a női szerhasználatnak.

Fotók forrása: Pixabay

Categories: Alkoholizmus