kokain hatása

A kokain az egyik legerősebb pszichés függőséget okozó stimuláns drog. A kokain pszichés, lelki függőséget okozó hatása már korán, az első néhány használat után megmutatkozhat. A kokain rendszeres és gyakori használata egyre fokozódó testi és lelki tüneteket, azaz mentális és egészségügyi problémákat okoz. A gyorsan kialakuló tolerancia (hozzászokás) miatt a fogyasztó egyre gyakrabban és egyre nagyobb adagokat használ a vágyott állapot eléréséhez.

Bár korábban általában  a magasan kvalifikált társadalmi réteg, a gazdagok és a felsővezetők drogjának tartották, ma már a harmadik legelterjedtebb szer az alkohol és a marihuána után.

Mi a kokain?

A kokain egy Dél-Amerikában termő trópusi cserjeféle. Az ott élő, magashegyi indiánok tradicionálisan, növény formájában fogyasztják, hogy a magashegyi körülmények is tudjanak dolgozni, utazni. Serkenti hatása következtében javul a tüdő oxigénfelvétele és ez lehetővé teszi a tevékenységeket még oxigénhiányos környezetben is.  A kokaint a 19. század végén, eredetileg fájdalomcsillapítás céljából vonták ki a kokalevélből. Műtéti, fogorvosi használata egész a 20. század közepéig megmarad.. Maga a kokain jelentheti a por formájú anyagot, valamint a kristály formájú anyagot (crack kokain), amely a kokain elszívható formája. A port általában semleges anyagokkal, illetve más drogokkal keverik.  Az agyban a kokain összetett hatást fejt ki. Segíti a koncentrációt, fokozza a figyelmet,  az „örömközpontokat” stimulálja, és igen erős eufóriát, boldogságérzetet vált ki. Miután a szervezetben gyorsan nő a tolerancia ezért csak egyre gyakoribb használattal, és növekvő adagokkal lehet ugyanazt a hatást elérni.

kokain függőség jelei

Miért népszerű a kokain?

Az elmúlt években a felhasználói kör megváltozott: míg korábban a felső tízezer, az elit, a felsővezetők drogja volt, ma már a középosztály körében sem ritka. Az elmúlt években Magyarországon is növekedett a kokain fogyasztás – részben az egyre olcsóbb és tisztább kokain miatt, és az egyszerűbb beszerzése miatt -. Népszerűségének másik oka, hogy jól illeszkedik a mai fogyasztói társadalom által kialakított életmódbeli elvárásokhoz. A kokain hatására megnő az éberség és euforikusabb állapotba kerülünk köszönhetően annak, hogy befolyásolja az agyban a dopamin kiválasztását. A dopamin az egyik motorja az agy jutalmazó rendszerének. Ugyanakkor a hatása (például az éberség, élénkség, magabiztosság érzete, vagy a szorongás megszűnése) gyorsan kialakul és viszonylag gyorsan meg is szűnik, ezért könnyen bepasszol a mai rohanó stresszes életformába.

Kokain használat az Európai Unióban

A kokain Európában a harmadik legnépszerűbb drog, az alkohol és a kannabisz után. A felmérések alapján az Unióban csak az elmúlt évben a 15-34 év közötti fiatalokból közel 2,3 milliónyian használtak kokaint (European Drug Report 2023). Európában (átlagosan) 23 éves korban történik meg az első kokainhasználat, és a szerhasználattal kapcsolatos problémák miatt nagyjából 33 éves korra tehető az első kezelésen való részvétel. A legfrissebb európai adatok alapján a drogkezelésen először részt vett személyek esetén a második leggyakoribb drog a kokain volt.

Hogyan használják a kokaint?

A port általában az orron át szippantják fel, és az orrszöveteken keresztül jut be a véráramba. Ugyanakkor használják a fogínybe bedörzsölve és ritkán szájon át fogyasztva. A szerrel élők intravénás injekcióként is használják a gyorsabb felszívódás érdekében, és ez a mód a túladagolás veszélyét növeli. A crack-ként ismert formáját pipából (füstként, vagy gőzként történő belélegzéssel) használják. A kokain használat veszélyeit jelentősen növeli, hogy gyakran más drogokkal is együtt fogyasztják,  a leggyakrabban az alkohollal de például marihuánával, heroinnal, amfetaminokkal és nyugtatókkal is

Kokain alkohollal együtt fogyasztva

A kokainprobléma kezelése azért is bonyolult, mivel egyrészt sokan a mentális problémáik kezelésére használják, másrészt a fogyasztók számos más problémával (például alkohollal, és opioidokkal) is küzdenek. A kábítószer-toxicitással kapcsolatos esetek közel 30 százalékában a kokain volt a leggyakoribb anyag, és az esetek döntő többségében alkoholfogyasztással is együtt járt. Ez azért veszélyes, mert a kokain és az alkohol kolaetilénné alakul, amely igen erős érszűkítő hatású, és még fiatal korban is szívinfarktust eredményezhet!

kokain függőség leszokás

Szerfüggőségre utaló jelek

A szerfüggőségre utaló instabil állapot jelei – testi, érzelmi és viselkedéses – a környezet és a család számára is szembetűnőek, illetve felismerhetőek lehetnek. A korábban stabil, kiszámítható működést mutató emberek viselkedése, gondolkodása megváltozik. Önértékelésük, realitás érzékelésük hullámzóvá válik, viselkedésük is az unatkozás és a túlzott felszabadultság között ingadozik. Érzelmeik kiszámíthatatlanná válnak, nagy szerelemből nagy veszekedés lehet egy pillanat alatt. Gyakori a gyors, kiszámíthatatlan hangulatváltozás: a kokain okozta eufória a hatás elmúltával apátiába billen át majd gyakran paranoiába vagy agresszív viselkedésbe hajlik.

Megjelenik a hazudozás egyrészt a negatív előítéletek elkerülése, és a szégyenérzet miatt, és megváltozik a függő anyagi helyzete is. A szer rendszeres használata akár napi 100 000,- Ft-ot is felemészt. Egyre nehezebben különbözteti meg egymástól a valóságot és a hazugságot. Jellemző, hogy az egyre növekvő anyagi kiadásokat különféle történetekkel magyarázza meg.

A függőség tagadása: alábecsülik a szervezetükben és az élet más területén okozott károkat.

Kokain fogyasztás esetén jelentkező testi tünetek

Leggyakoribb tünetek a következők:

 • Szomjúság érzet
 • Fáradság érzet csökkenése, fáradság elmúlása, az ébren töltött idő növekedése
 • Testhőmérséklet emelkedés
 • Fájdalomküszöb emelkedés
 • Csökkenő étvágy, fogyás
 • Szaporább légzés, és szívverés
 • Megemelkedett vérnyomás
 • Alvászavar
 • Orrfolyás, szipogás
 • Látásromlás
 • Hallás minőségének megváltozása

Kokain függőség jelei

Néhány jellemző tünet a következő:

 • Sóvárgás, erős vágyakozás
 • Motiválatlanság, szomorúság
 • Szorongás, nyugtalanság
 • Kimerültség, alvászavar
 • Izomgörcsök
 • Reszketés, hidegrázás
 • Fogyás
 • Orrszövetek roncsolódása (felszippantás esetén)
 • Légzési elégtelenség
 • Fogak állapotának leromlása
 • Mély depresszió (öngyilkossági gondolatok)

A függőség jelei mellett a szerhasználattal összefüggő eszközök jelenléte utal a használatra. Tipikus eszközök lehetnek: szívószál, pipa, műanyagkártya, papírpénz, kistükör, alufólia, gramm illetve tizedgramm mérésre alkalmas mérleg.

kokain függőség kezelése

Mi történik a kokain hirtelen megvonása esetén?

A kokain napi rendszerességű, nagymennyiségű használata komoly mentális problémákat okozhat. Gyakoriak a hallucinációk, üldöztetéses és egyéb téveszmék. Hirtelen, azonnali megvonás esetén ezek a tünetek átmenetileg felerősödhetnek és szorongással, depresszióval párosulhatnak. A megvonási utáni első időszakban jellemző a motiválatlanság, a gondolkodás, a kognitív funkciók meglassulása, érdektelenség is.  A hirtelen megvonás általában nem életveszélyes de a fenti tünetek miatt javasolt, hogy pszichiáter vagy pszichológus segítségét vegyék igénybe a leálláshoz.

Kokain elvonási tünetek

Az alkalmi használóknál általában nem jellemzőek a komolyabb elvonási tünetek. Az elvonási tünetek pácienseként különbözőek, általában az utolsó fogyasztást követő 1 óra múlva jelentkeznek – például szorongás, hangulatingadozás léphet fel, de súlyos esetben pszichotikus tüneteket, hallucinációkat is okozhat.

Fotók forrása: Pexels

 

Categories: Drogok