dohányzásról leszokás

A dohányzásról leszokás nem könnyű, az esetek többségében több próbálkozás előzi meg, és csak csekély azoknak a száma, akiknek elsőre, vagy segítség nélkül sikerül. Pedig hosszú távon a támogatott leszokás kétszer olyan eredményes, mint az önerős próbálkozás. Ahhoz, hogy valaki véglegesen letegye a cigarettát elengedhetetlen a megfelelő leszokási módszer kiválasztása, és segítségért érdemes szakemberhez fordulni.

Hasznos tippek a leszokáshoz

A dohányzók majdnem ötven százaléka szeretné abbahagyni a dohányzást, és az esetek többségében több próbálkozás előzi meg a sikeres leszokást. A cigaretta végleges letétele nem könnyű, és a leszokni vágyóknak számos kísértéssel és kihívással is meg kell küzdeniük. A dohányzásról való leszokással kapcsolatban számos tévhit van, és a dohányzók alig húsz százaléka venne igénybe külső támogatást.

cigiről leszokás

Előnyösebb-e a light cigaretta?

Igaz a light cigaretták nikotintartalma a normál cigarettáéhoz képest alacsonyabb, viszont általában a hasonló nikotinmennyiség pótlás érdekében – az ugyanolyan hatás eléréséhez – a dohányzók ezekből a cigarettákból jóval többet szívnak el napi rendszerességgel a kialakuló nikotin megszokás (tolerancia) miatt. Így a light változat csak azoknál előnyösebb, akik képesek a dohányzás mértékét és mennyiségét tartani.

Segítenek-e a leszokásban az alternatív dohányzási termékek?

Sokan a hagyományos dohánytermékről való könnyebb leszokás reményében váltanak alternatív dohányzási termékre. Ma már bizonyított tény, hogy a dohányzás bármely formája nagy veszélyt jelent az egészségre, függetlenül attól, hogy valaki hagyományos cigarettát, vagy e-cigarettát használ. A jogszabályok szerint elektronikus cigarettának minősül a termék amennyiben nikotint tartalmaz, illetve a nikotinmentes változata pedig dohányzást imitáló elektronikus eszköznek minősül. Bár a nikotinos e-cigaretták a hagyományos cigarettához képest kevésbé ártalmasak, viszont az erős függőséget okozó méreg így is bekerül a szervezetbe. Ugyanakkor tanulmányok igazolják, hogy az elektronikus cigaretták – még ha nem tartalmaznak nikotint – akkor is károsítják a tüdőt valamekkora mértékben.

dohányzás leszokás

Tévhitek az elektronikus cigarettával kapcsolatban

Kevésbé károsak

Az elektronikus cigarettával, illetve az egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatos vélemények még a szakembereket is megosztja: ellentmondásosak a vélemények, hogy biztonságosabbak-e a hagyományos termékeknél. Egy tanulmány szerint, amely a Journal of Clinical Investigation lapban jelent meg, az olvasható, hogy az egereken végzett kísérletek szerint a nikotinmentes e-cigaretta gőze is károsította az egerek tüdejét. Valamint a gőz belégzésnek hatására a tüdőben a lipidek rendellenes felhalmozódtak, amelynek következménye, hogy az egyén védtelenebb lehet például a vírusfertőzésekkel szemben. A témával kapcsolatban a hazai szakmai szervezet (Egészségügyi Szakmai Kollégium Tüdőgyógyászat Tagozata) közzé tette állásfoglalását, nevezetesen, hogy nem jelenthető ki egyértelműen, hogy hosszabb távon biztonságos alternatívát nyújtanak a hagyományos dohánytermékről leszokni vágyók számára.

(Forrás:        https://tudogyogyasz.hu/Media/Download/28810 )

Könnyebb vele leszokni

A dohányzási szokások elemzésére, és megértésére már évtizedekkel korábban is számos tanulmány készült. A hevített dohány a cigaretták új generációja, amelynek során a készülék a dohányt tartalmazó rudakat magas hőmérsékletre (350-400 Celsius fokra) hevíti, és nikotint tartalmazó párát bocsát ki. A hagyományos cigarettával összehasonlítva a különbség csak a hőkezelésben van. Ugyanakkor a különböző ízes változatai még azok a fiatalok számára is vonzóak, akik egyébként hagyományos cigarettára nem gyújtanának rá. A félig e-cigaretta, félig cigaretta IQOS-t eredetileg ártalomcsökkentő céllal hozta a gyártó forgalomba (Phillip Morris), de máig vitatott az egészségügyi hatása. A termékkel főként a 25 év alatti fiatalokat célozták meg a közösségi médiában, influenszerek népszerűsítették és a modern élet egyik nélkülözhetetlen és divatos kiegészítőjeként mutatták be. A másik célközönség a felnőtt dohányzó lakosság volt olyan üzenettel, hogy nem kell mindenáron felhagyni a dohányzással, elegendő átállni a kevésbé káros e-cigarettára. A piackutatások mutatják, hogy az IQOS-t a kiskorú, és a 13-15 év közötti gyermekek is rendszeresen, napi szinten használják, és a nemdohányzókat is hajlamosítja a dohányzásra. A rágyújtás, és a használatának napi többszöri ismétlése a fizikai függőség kialakulása mellett a lelki függőséget is erősíti. Nem javasolt leszokás céljából, mivel fenntartja a nikotinfüggést, és dohányzást imitáló eszközként a szokásfüggést is fenntartja.

leszokás a cigiről

Eredményes-e a fokozatos elhagyás?

A tapasztalatok szerint kevésbé eredményesek a dohányzás fokozatos elhagyására irányuló módszerek. A leszokás egy hosszú folyamat, és a siker érdekében elengedhetetlen a leszokásra való felkészülés. Magát a leszokás fázisát a tagadás, az elgondolkodás, valamint a felkészülés szakasza – a leszokás időpontjának a kitűzése előzi meg. Célszerű olyan napot kiválasztani, amikor a korábbi megszokott élethelyzetek, stresszes időszakok könnyebben elkerülhetőek. A leszokás fázisa általában 6 hónap, és a kitűzött naptól a dohányos már egyetlen cigarettára sem gyújt rá. Az utolsó cigarettát követő 2-4. napon jelentkeznek a nikotin megvonási tünetek, amelyek egy-két hétig erőteljesek. A nikotin iránti sóvárgás mellett a páciensek többségénél például lehangoltság, ingerlékenység, koncentrációs készség csökkenése, szorongás, valamint éhségérzet, emésztési zavarok, székrekedés, alvászavar fordul elő, és ezek 2-3 hónap alatt enyhülnek.

Hogyan készüljünk fel a leszokásra?

A leszokásban – a megvonási tünetek leküzdése során – nem csak saját akaraterőnkre, de a család, a barátok és a környezet támogatására is szükség van. Segít, ha a környezetünkben felszámoljuk a dohányzásra emlékeztető összes tárgyat. Különösen azoknak, akik a beltérben, vagy az autójukban is dohányoznak érdemes a megszokott ruhadarabok mellett a függönyöket, textíliákat (lehetőség szerint) is kimosni, alaposan kitakarítani.

leszokás a dohányzásról

Fontos felkészülni rá, hogy a dohányzásról való leszokás akkor a legsikeresebb, ha összekapcsoljuk egy életvitel változással. A hízás elkerülésére és a hétköznapi feszültségek kezelésére egyaránt alkalmas a rendszeres, akár napi gyakoriságú testmozgás bevezetése. Nem kell túl sokat vállalni elsőre már az esti séta, kutyasétáltatás bevezetése, felvállalása is nagymértékben csökkenti a stresszt. Érdemes felkészülni az első cigarettamentes napokra diétás rágcsálnivalókkal (rágó, zellerszár, nyers ananász), amelyek segítenek leküzdeni a cigaretta és a nikotin iránti vágyat és csökkentik a sóvárgás érzését.  Ugyancsak fontos, hogy megoldást találjunk a cigarettázás szociális és időstruktúráló hatásának a pótlására, ilyen lehet a cigarettázás helyett a közös kávézás (koffeinmentes is) bevezetése.

Bár a fizikai elvonási tünetek viszonylag gyorsan enyhülnek a fenti problémák megoldása hosszabb időt vesz igénybe. A feszültség kezelés módszereinek elsajátítására és a leszokás sikere érdekében mindenképpen érdemes pszichológus szakember segítségét kérni.

Fotók forrása: Pixabay

Categories: Dohányzás