drogfüggőség

A drogfüggőség egy kémiai-szer addikció.  A drogfüggőség megfogalmazás igazából nem pontos, mert  drogfüggőségen valójában a törvényileg tiltott szerek fogyasztását és az ilyen szerektől való függőséget értjük. A drogok, mint különböző kémiai szerek (heroin, kokain, marihuana, LSD, amphetamin, meth-amphetamin, MDMA) nagyon heterogén csoportot alkotnak, amelyeket csak az köt össze, hogy törvényileg tiltottak. A drogfüggőség jellemző tulajdonságaiban egyáltalán nem különbözik a gyógyszer vagy az alkohol-függőségtől.

A törvényileg tiltott szerektől való függőségek kezelése azért is nehéz, mert az ilyen szereket használók általában rejtőzködnek, gyakran szubkultúrát alkotnak és csak későn, már súlyos állapotban kerülnek kezelésbe.

Személyre szabott terápiával a függőség sikeresen karban tartható, és tartós felépülést eredményezhet, de a visszaesés sem ritka.

Mi a drogfüggőség?

A drogok (a törvény által tiltott kémiai szereke és pszichoaktív anyagok) lelki (pszichés és fizikai függőséget okozhatnak. Veszélyük az alkohol és gyógyszerfüggőséghez hasonlóan abból fakad, hogy az idő előrehaladtával fokozatosan kiszorítják a szerrel élő életéből a természetes megerősítőket. Függőségről akkor beszélhetünk, ha valaki egy adott szer iránt állandó sóvárgást érez, nem képes kontrollálni a szerhasználatot, és elvonási tüneteket okoz a megvonása. Egyfajta kényszeres használatot jelent, hiszen a függő – bár tudatában van az egészségkárosító hatásának – ennek ellenére is folytatja.

mi a drogfüggőség

Drogok hatásai

Tekintetbe véve, hogy mennyire különböző kémiai szerekről beszélünk nehéz általános, minden szerre jellemző hatást leírni. Inkább a pszichológiai hatások, amelyek közösek. Ilyen például a megerősítő hatás, amely azt jelenti, hogy a szer használata kellemes hatást (eufóriát) okoz, vagy a kellemetlen állapotokat (például szorongást) csökkenti. Ilyenkor a kellemes élmény ismétlése a szer újrahasználatára ösztönöz. Miután a kémiai anyagok különbözőek így fizikai hatásuk is különbözik így a szerhasználó a hatásuk alapján a számára legmegfelelőbbet választja ki. Ezt diszkriminatív hatásnak nevezzük. A szerhasználat során bizonyos élethelyzetek, eredetileg semleges helyek vagy események összekapcsolódnak a szerhasználattal és később már ezek is kiválthatják a szer iránti sóvárgást. Ezt kondicionáló hatásnak hívjuk

A drogfüggőség okai

Kialakulásában számos tényező játszik szerepet például a biológia, az életkori sajátosságok, a nem, egyéb pszichés zavarok megléte, valamint a társadalmi környezet – gyermekkori trauma, elhanyagoló családi kapcsolatok, gyermekkori bántalmazás a családban, illetve szexuális erőszak – is befolyásolja a drogfüggőség kialakulását.

Kábítószer függőség tünetei

Miután a szerek különbözőek így az adott szer használatának és a függőség kialakulásának jelei is különböznek.

Az alkalmi szerhasználót nehéz felismerni, mivel a szemmel látható, adott szerre jellemző ismertető jegyek viszonylag hamar a szer hatásával együtt megszűnnek. Ha a szülőben, (pedagógusban) felmerül a gyanú a gyermek drogfogyasztásával kapcsolatban, akkor érdemes minél hamarabb szakember segítségét kérni. A tünetek között vannak a különböző szerekre vonatkozó egyedi tünetek, de vannak általános olyan általános jelek a viselkedés, és az életstílus megváltozására utaló jelenségek, amelyek felhívják a figyelmet a lehetséges veszélyre.

Jellemzőek a viselkedésbeli változások például, hogy a korábban szorgalmas, megbízható diák szertelenné válik, romlik az iskolai teljesítménye, hirtelen szélsőséges hangulatváltozások tapasztalhatók. Intő jel, ha otthonról értékesebb tárgyak, pénz tűnik el, vagy új barátok bukkannak fel, akiket titkol, vagy rejtőzködő titkolózó magatartást folytat. A rendszeres szerhasználat miatt csökkenhet az igény például a szexuális aktivitásra, vagy a sportolásra. Az élettevékenység beszűkül, a drog megszerzése és fogyasztása áll a középpontban. A szerfüggőség sóvárgásban, szerkereső magatartásban nyilvánul meg, illetve fizikai elvonási tünetek jelennek meg.

A testi tünetek a szertől függően különböznek, de jellemzőek például a túl szűk/tág pupillák, véres vizenyős szem, túlzott érzékenység pl. fényre, orrfolyás, szájszárazság, hirtelen fogyás, étvágytalanság, beesett arc, időszakos éberség/aluszékonyság. Ismeretlen eredetű tűszúrások láthatóak a bőrön, a koordinálatlan mozgás.

drogfüggőség okai

A függőség kialakulása

Buli van – baj van – végem van.

A kezdeti alkalmi szerhasználat eltalál valamilyen fontos dolgot a szerhasználóban. A drogfogyasztás révén képes az érzelmeit, a közérzetét, és a hangulatát szabályozni, a rossz érzéseit, szorongását csökkenteni és ez természetesen jó érzést okoz. Ez a szerhasználat ismétlésére ösztönöz és kialakul a rendszeres használat. A hozzászokás (tolerancia) kialakulásával egyre nőnek az adagok és a fogyasztás gyakorisága és kialakul a pszichikai és gyakran a fizikai függőség (addikció). A függőség kialakulása után megváltozik a szerhasználat motivációja és már nem a korábbi jó érzések eléréséért történik a fogyasztás, hanem az elvonási tünetek elkerülése érdekében.

Drog elvonási tünetek

Az elvonási tünetek mértéke függ a függőség mértékétől, az adott szertől, a szerhasználó elvonási tapasztalataitól és az egyén egészségi állapota is befolyásolja. Bizonyos szerek elvonását (pl. heroin) érdemes intézményi keretek között végezni a fizikai elvonási tünetek súlyossága miatt.

Drogfüggőség kezelése

A drogfüggőségből meggyógyulni nem lehet, de megfelelő terápiával a sok esetben tartós felépülés, józanság, absztinens élet érhető el. A szenvedélybetegségből való felépülés egy hosszadalmas folyamat melyben nem ritka a visszaesés sem. A felépülés során fontos a család bevonása, mivel tartós felépülés a családi háttér támogatásával valósulhat meg, ugyanakkor az öngyógyító közösségek mellett a Konzultációnak és a Terápiának is kiemelt szerepe van.

Drogfüggőség kezelése

Miben segíthet az addiktológiai Konzultáns?

Az Konzultáns segítséget nyújt a betegséggel összefüggő döntések meghozatalában például a kezelés vállalásában. Személyre szabott módszerekkel (beszélgetés, gyakorlatok, feladatok), tanácsadással segíti a függőség leküzdését, a páciens viselkedésének, és a problémamegoldás módjának a megváltoztatását. Valamint az állapotfelmérés alapján a páciens számára legmegfelelőbb terápiát javasolja, és arra irányítja.

Amennyiben úgy érzi, hogy a drog túl nagy szerepet tölt be az életében és egy hatékony, diszkrét megoldást keres, akkor ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ügyfeleink számára konzultációs és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtunk – maximális diszkrécióval és titoktartási kötelezettséggel – a függőségi problémákkal kapcsolatosan.

Kérjen segítséget! Kérjen időpontot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívjon bizalommal 06-70-946-4234 számon!

Hívását munkanapokon 8 órától 18 óráig tudjuk fogadni.