alkoholfüggőség kezelése

A túlzott alkoholfogyasztás károsítja az egyén testi és lelki egészségét, negatívan befolyásolja a családi és társadalmi kapcsolatait. Alkoholfüggőség akkor áll fenn, ha az egyén már képtelen a fogyasztási szokásainak a szabályozására.

Az alkoholizmus kezelése összetett folyamat, hiszen egyszerre kell kezelni kell a megvonási tüneteket, az alkoholizmus miatt kialakult egyéb betegségeket, csökkenteni az alkohol iránti sóvárgást valamint ki kell alakítani az alkoholmentes életvitelt.

Sikeres gyógyulás csak a teljesen elkötelezett páciensek esetében következik be. Ha az alkoholfüggőség már kialakult és az alkohol bevitel hiányában jelentkeznek a megvonási tünetek (delírium) akkor az alkoholfüggőség kezelésének első lépéseit mindenképpen orvosi intézményben kell elkezdeni.

Hazánkban a fiatalok egyre fiatalabb korban kezdik meg a rendszeres hétköznapi alkoholfogyasztást, amely könnyen vezethet komolyabb függőséghez és bár a hozzátartozók felbecsülhetetlen energiát és időt ölnek az alkoholbeteg támogatásába ennek eredménye gyakran elmarad.

Az alkoholizmus társadalmi megítélése sajnos ellentmondásos. Míg magát az alkoholfogyasztást nem tekintik deviáns viselkedésnek, az alkoholbetegséget viszont már igen. Az alkoholbetegség ráadásul nem csak az egyén, hanem a szűkebb és tágabb környezet számára is jelentős károkat okoz. A családon belüli erőszak, a gyermekek elhanyagolása, a szegénység és munkanélküliség mind-mind az alkoholizmus velejárója.

alkoholizmus

Alkoholizmus fogalma

Az alkoholizmus fogalmát a különböző tudományágak más-más szempontból közelítik meg. Az orvosi definíciók olyan szenvedélybetegségként írják le, amely az alkohol kitartó fogyasztásával jár a negatív következményei ellenére. Az alkohol addiktív potenciállal rendelkező pszichoaktív anyag, amely azt jelenti, hogy a rendszeres fogyasztása bárkinél függőséghez és hozzászokáshoz vezethet. Fogyasztása oldja a rossz hangulatot, kellemesebbé teszi a közérzetet, levezeti a feszültséget. Magához az alkoholizmus kialakulásához szükséges mennyiség és gyakoriság egyénenként különböző, azonban az alkohol fogyasztása nem jelzi előre az alkoholbetegség – az alkoholizmus kialakulását. A szenvedélybetegek jelentős része meg van arról győződve, hogy egyrészt bármikor abba tudja hagyni, másrészt, hogy képesek a cselekedeteiket kontrollálni. Mivel az alkoholfogyasztás elmaradása elvonási tünetekkel jár, és miután kialakult a függőség, az alkoholista elsődleges és szinte egyedüli célja az alkohol megszerzése lesz.

Az alkohol társadalmi megítélése

Az alkoholfüggőség a modern, nyugat-európai társadalmak egyik legsúlyosabb devianciája. Miután az az alkohol a hétköznapi életvitel alapvető eleme így ez a legelterjedtebb (legális) drog ezekben a társadalmakban. Bár országonként eltér a pontos szám, általánosságban kijelenthetjük, hogy a nyugati társadalmak 7%-10%-a érintett az alkoholbetegségben.

Ki az alkoholista?

Az alkoholizmus egy testi, lelki és mentális betegség, de mielőtt meghatároznánk, hogy ki alkoholista, érdemes tisztázni, hogy ki az, aki még nem az. Az alkoholfogyasztás azon formáját, amely még nem eredményezi a toleranciaszint emelkedését, alacsony kockázatú – szociális ivásnak – nevezzük, jellemzői a következők:

 • ritkán, vagy ünnepi alkalmakkor (évi 5-10 alkalom) történő fogyasztás
 • társaságban
 • kismértékű, és általában hasonló mennyiségű (pl. kb. 1 dl bor, 0,4 dl rövidital, 1 pohár sör) alkoholfogyasztás jellemző

Ez a normális alkohol fogyasztás szintje, és nem szokott a pácienseknél alkohol függőséghez vezetni.

alkoholista - alkoholfüggőség

Alkohol tolerancia mit jelent?

A toleranciaszint azt jelenti, hogy mekkora mennyiségű alkoholt tud az illető egyszerre anélkül elfogyasztani, hogy az különösebb problémát okozna a számára. A tűrőképesség sok mindentől függ, például nemtől, genetikától, de a fogyasztó testsúlya is befolyásolja. Fontos azonban tudni, hogy a toleranciaszint folyamatosan emelkedik a rendszeres fogyasztással párhuzamosan, és idővel a páciens egyre nagyobb mennyiség elfogyasztására érez késztetést a kívánt kellemes hatás elérése érdekében.

Ha valaki rendszeresen fogyaszt alkoholt, kockázati ivónak lehet tekinteni – még ha rövid távon nincs is látványos hatása –. Viszont a kockázati ivás hosszú távon az alkohol toleranciaszint növekedését eredményezi, és végül az alkoholfüggőség kialakulásához vezet.

Ki az alkoholfüggő?

Alkoholfüggő az, aki kényszeresen iszik, nem képes abbahagyni, és elvesztette az ivás felett a kontrollt.

Kockázati ivás

A kockázati ivás az alkohollal kapcsolatos problémák következő szintje. Fő jellemzője, hogy a páciens rendszeresen, de általában 2-3 italmennyiségnél nem iszik többet, és az alkohol miatt már családi és munkahelyi konfliktusai kialakultak. Még őket sem sorolják az alkoholfüggők közé, és az életmódnak még sokáig nincsenek káros egészségügyi hatásai.

Kóros ivás

A szociális ivással ellentétben a kóros ivás már problémát jelent, mivel a kóros iváson keresztül lehet az alkoholizmushoz eljutni. Egyik jellegzetes fajtája a heti több alkalommal/ naponta történő italfogyasztás, az ún. tv-ivás, amely jellemzően a munka utáni italozás a kollégákkal, vagy otthon a tv előtt elfogyasztott 2-3 sört jelenti. A kóros ivás előbb utóbb az alkohol függőségig vezet, mivel nem csak a gyakorisága, de az elfogyasztott ital mennyisége is növekedik. A férfiak esetében nagyjából 10-15 éves folyamat, a nők esetében rövidebb, 5-8 évig tartó időszakot jelent. Ezt követően alkoholbetegségről – alkoholizmusról beszélünk.

Másik jellegzetes formája az úgynevezett problémaivás, amelynél valós, vagy vélt problémák enyhítésére iszik az illető, ebben az esetben valószínű az alkoholprobléma. Gyakoriak az alkoholfogyasztás miatt fellépő családi, munkahelyi problémák, valamint az ittas vezetés. A gondokra utaló hivatkozása gyakran még a környezetétől is együttérzést, megértést vált ki. A folyamat során az ivás válik a begyakorolt módjává a problémák és érzések kezelésének, kialakul a betegségre igen jellemező szégyen és a tagadás, majd kialakul az italozó életmód, amely a mindennapok részéve, a személyiség részévé válik.

alkoholfüggőség fokozatai

Alkoholisták típusai ivási szokások alapján

Az ivási szokások alapján három alapvető típusról beszélhetünk:

A külső szemlélő számára leginkább a szinten tartó alkoholbeteget lehet nehezen felismerni. Náluk a napi rendszeres alkoholfogyasztás az életük természetes része. Jellemző, hogy olyan jellegű munkakörben dolgoznak, ahol az alkoholfogyasztás mindennapos (pl. vendéglátás), vagy a munkakörülményei miatt (saját vállalkozás, stb.) könnyedén megteheti. A rendszeres ivással az alkohol toleranciaszintje gyorsan emelkedik, emiatt alig, vagy nehezen vehető észre rajta.

A kontrollvesztő alkoholista jellemzője, hogy nem rendszeresen iszik, viszont, ha igen, akkor a teljes lerészegedésig, és emlékezetkiesésig folytatja. A viselkedése miatt a környezete hamarabb ítéli alkoholbetegnek. Jellegzetes védekezése, hogy ő nem alkoholista, hiszen akár hónapokig is bírja ivás nélkül. Fontos tudni, hogy a kontrollvesztő ivó egyből kontrollvesztő módon italozott, és sohasem volt mértékletes ivó, ami az egyik legjellemzőbb tünete az alkoholbetegségnek.

Az általános alkoholbeteg egyrészt folyamatosan szinten tart (magas a toleranciája), másrészt sokszor kontrollvesztő alkoholistaként italozik, és részegedik le. Jellemzője, hogy védekezésképpen valamilyen eseményre, vagy megoldhatatlan problémára hivatkozik.

Idővel mindhárom betegség – kezelés nélkül – egyre súlyosbodik, elvezet a kései fázisba, ahol az alkoholfogyasztás mindennapossá és állandóvá válik.

Az alkoholista viselkedése

Az alkohol részben élénkítő és részben nyugtató szer. Fogyasztáskor általában először emelkedik a vér alkoholkoncentrációja, majd lecsökken. A stimuláló hatása a kezdeti növekedés idején tapasztalható, és agresszív viselkedés is a kezdeti szakaszban jellemző. Az alkoholfogyasztás következménye függ az elfogyasztott alkohol mennyiségtől, és abszolút egyénfüggő, hogy kiben milyen hatást vált ki. Mivel az alkohol az agyban, a hormonrendszerben és az idegrendszerben okoz fiziológiai változást, és képes az emberi viselkedést befolyásolni.

Az alkoholfüggőség előrehaladtával a páciens viselkedésének velejárója a kimagyarázás, mellébeszélés, vagy akár a nyílt hazugság is. A függő személy alkohol nélkül nem képes a feladatait ellátni, az életében az alkohol válik a központi szereplővé. A súlyosan függő beteg már kora reggeltől megkezdi az alkoholfogyasztást az elvonási tünetek miatt.

alkoholfüggőség kezelése

Alkoholizmus fokozatai

Az első lépés az alkoholizmushoz vezető úton az alkohollal való ismerkedés, amelyet a próbálkozások szakasza követ, amely után a fogyasztónál kialakul a rendszeres, kiegyensúlyozott használat. Ezt követően mértéktelen használat léphet fel. Az alkoholfüggőség kialakulása az utolsó fázis, ekkor mindennapossá válik az alkoholfogyasztás, amely gyors állapotromláshoz és leépüléshez vezet, innen már sajnos segítség nélkül nincs visszaút. Erre az időszakra tehető a válás, a család szétesése, vagy a munkahely elvesztése, stb., és a páciensek jelentős része ebben az időszakban fordul segítségért.

Alkoholizmus Magyarországon

Az alkohol hazánkban is a leginkább elterjedt legális drognak tekinthető, a fogyasztása olyannyira elfogadott, hogy a hétköznapi társasági élet szinte kötelező velejárója. Az alkoholizmusban szenvedők száma egyes becslések szerint egymillió főnél is többeket érinthet, minden 10. ember alkoholproblémával küzd. A statisztikák szerint jelentősen tolódik el a férfi-női arány, egyre több az alkoholproblémával küzdő nő. Ezzel párhuzamosan egyre fiatalabb korosztály fogyaszt rendszeresen alkoholt, amely miatt már a húszas éveik elejére alkoholistává válhatnak. A statisztikák szerint a minden 5. felnőtt férfi, és minden 20. nő a nagyivók közé tartozik. Mértékletes alkoholfogyasztó a felnőtt férfiak fele, a nőknek pedig több mint egy ötöde.

Alkoholfüggőség, alkoholizmus okai

Az alkoholizmusnak számos oka van, kialakulása több tényezőre is visszavezethető. A pszichikai okok mögött a szorongás, a kezelhetetlen félelmek állnak minden esetben. Bizonyos személyiségtípussal rendelkezők (szorongó, depressziós, függő alkat) jóval gyakrabban válnak alkohol függővé, és sajnos a tulajdonságaikból adódóan számukra a leszokás jóval nehezebb. Ugyanakkor a genetikai tulajdonságoknak is szerepe van. Ha egyik közeli rokon – különösen, ha egyik, sőt, ha mindkét szülő alkoholista, akkor több mint 50 százalék a valószínűsége az alkoholizmus kialakulási kockázatának. A tapasztalatok szerint nem ritka a családi halmozódás, és jellemző a problémamegoldási minta átvétele.

Ezen túl a következő okai lehetnek:

 • Tanulási nehézségek, iskolai beilleszkedési zavarok
 • Kezeletlen traumák
 • A mindennapi személyes kudarcok elöli menekülés
 • Erős szorongás és bűntudat

Alkoholizmus tünetei, külső jelei, testi következményei

A nagymértékű ivás hatására károsodik a szervezet, és a fogyasztó annak ellenére sem képes leállni, hogy tisztában van az életmódja pusztító, egészségkárosító hatásával.

Fizikai tünetek: hányinger, gyomorfájás, kézremegés, járászavar, elvonási tünetek az alkohol hiányában

Személyiségváltozás: ingerlékenység, hangulatingadozás

Elfogyasztott mennyiség növekedése: a hozzászokás következtében egyre nagyobb mennyiségre van szükség a bódult állapot eléréséhez.

Kontrollvesztés: a részegség állapotáig iszik, nem képes előtte abba hagyni.

Fokozatos elhanyagolása a kötelezettségeknek: mind a családban, mind a munkahelyen, romló teljesítmény, indokolatlan munkahelyi kimaradozás jellemző.

Állandósult vágy az ivásra: az első pohár után kényszeresség a további ivásra, és egyre gyakoribb az alkohol gondolata.

Az alkoholbetegség jelei továbbá a titokban történő fogyasztás (az alkohol otthoni rejtegetése). Jellemző a hazudozás az elfogyasztott mennyiséggel kapcsolatosan, és az ivás közben történt események elfelejtése. Gyakori a családtagok vagy a környezet okolása a túlzott alkoholfogyasztás miatt.

Habár az alkoholbetegek többsége rendezett körülmények között és családban él, gyakran jól szituáltak, jó munkahellyel rendelkeznek, és kevésbé jellemzőek rájuk a szélsőséges viselkedészavarok, náluk főként az általános testi panaszok kerülnek előtérbe, amelyet a beteg gyakran nem hoz kapcsolatba az alkoholfogyasztási szokásokkal. Ilyen testi tünetek például:

 • erőtlenség, fáradékonyság;
 • vérnyomás emelkedés;
 • emésztőszervi panaszok;
 • alvászavarok;
 • lábikragörcsök;
 • apró hajszálér-tágulatok megjelenése az arcon

Az alkoholizmus szövődményei

A nagymértékű ivás hatására számos kórkép rizikófaktora (például májkárosodás, szívproblémák, hiányállapotok, idegrendszeri károsodás) léphet fel.

Alkohol elvonási tünetek

Az alkoholfüggőség súlyosbodásával már nem a kívánt hatás, állapot elérése a cél, hanem a megvonási tünetek elkerülése. Rendszeres, éveken át tartó, nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás esetén rövid távon az alkohol hiányában hányás, szédülés, remegés,  verejtékezés, szapora pulzus, nagyfokú nyugtalanság léphet fel (5-10 óra elteltével). Hosszabb távon viszont társulhatnak hozzá pszichés zavarok, hangulatingadozás, agresszió, hallucinációk, esetenként görcsrohamok léphetnek fel már pár óra múlva. A delirium tremens tüneteit tapasztalják meg a leszokni vágyó páciensek, amely általában 24-72 órát követően jelentkezik az alkoholfogyasztás után. Ez egy életveszélyes állapot, és feltétlen, azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Érdemes számba venni, hogy a következő esetek/tünetek gyakoriak-e az Ön életében:

 • problémamegoldás készségének romlása
 • konfliktusok
 • stresszesebbnek, szorongóbbnak érzi magát
 • a cég irányítása egyre kimerítőbb
 • pánikrohamok
 • úgy érzi, nem bírja tovább
 • társas kapcsolatok sérülése
 • izoláció – elmagányosodás
 • üresség érzése
 • párkapcsolati problémák sűrűsödése és mélyülése

Ezek mind olyan intő jelek az egyén vagy hozzátartozók számára, amelyek egyértelműen mutatják, hogy probléma van: életvezetési nehézségekre, és érzelemszabályozási problémákra utalnak. A páciensek saját magukon is tapasztalhatják, hogy az ilyen és hasonló helyzetek kezelésére az alkoholfogyasztás csak átmenetileg nyújt megoldást. Ráadásul az alkohol a későbbiekben csak elmélyíti és kezelhetetlenné teszi az ilyen helyzeteket. Viszont eddigre már alkoholprobléma jelenlétéről kell beszélni.

Alkoholfüggőség kezelése

Az alkoholfüggőség kezelése nem egyszerű feladat, sikeres gyógyulás csak a teljesen elkötelezett páciens esetében következik be. Az addiktológus segíthet azon tünetetek feltárásában, amelyekre az alkoholfogyasztás hatással van, és megmutatkozik a fogyasztás problémás jellege – függetlenül a fogyasztás gyakoriságától, vagy az ital mennyiségétől –.

Miért érdemes addiktológiai tanácsadást, konzultációt igénybe venni?

A legtöbb alkoholbeteg abba a hibába esik, hogy úgy képzeli, hogy a problémáját egyedül is meg tudja oldani, de sajnos ez ritkán vezet eredményre. Ugyanakkor hozzátartozók számára is hasznos lehet, mivel a szenvedélybeteg „házilagos”módszerekkel való segítése ritkán vezet sikerhez. Ilyenkor a hozzátartozó magára marad a tehetetlenségével és a fájdalmával.

Miben segíthet az addiktológus?

Egy addiktológiai szakember abban tud segítséget nyújtani, hogy a páciens önmaga számára képes lesz megfogalmazni, hogy az alkoholfogyasztása az élete mely területén/területein milyen mértékű károkat okozott. Célzott segítséggel egyrészt ki lehet szabadulni a függőségből, másrészt a hozzátartozóknak is lehetőségük nyílik az elakadások és nehézségek feltárására.

Amennyiben úgy érzi, hogy a függőség túl nagy szerepet tölt be az életében, és egy hatékony, diszkrét megoldást keres, akkor ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot! Ügyfeleink számára konzultációs és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtunk – maximális diszkrécióval és titoktartási kötelezettséggel – a függőségi problémákkal kapcsolatosan.

Kérjen segítséget! Kérjen időpontot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívjon bizalommal 06-70-946-4234 számon!

Hívását munkanapokon 8 órától 18 óráig tudjuk fogadni.