Alkohol elvonási tünetek

Nagyobb mennyiségű rendszeres és éveken át tartó alkoholfogyasztás esetén alkohol elvonási tünetek lépnek fel. A jellegzetes fizikai tünetcsoport általában 5-10 óra eltelte után jelentkezik az alkohol megvonása után. Enyhébb esetekben például türelmetlenség, rosszkedvűség, ingerült viselkedés figyelhető meg. Súlyos megvonás esetén agresszivitás, szívproblémák, alvászavarok, étvágyvesztés, remegés jelentkezik. Az elvonási tünetek enyhítése és kezelése szakember segítségét igényli, súlyosabb esetben, illetve súlyos fizikai függőség esetén az orvosi felügyelet nélkülözhetetlen az alkohol megvonásához.

A mértéktartó, kulturált alkoholfogyasztásnak számos kellemes hatása van, például javítja a páciens közérzetét, de sokan a napi feszültség levezetése és a rossz hangulat oldása érdekében fogyasztanak valamilyen típusú alkoholt. A rendszeres alkoholfogyasztás azonban bárkinél függőség kialakulásához és hozzászokáshoz vezethet köszönhetően annak, hogy az alkohol addiktív potenciállal rendelkező pszichoaktív anyag.

Alacsony kockázatú ivás jellemzői

Az alacsony kockázatú ivás vagy más néven szociális ivás még általában nem vezet a függőség kialakulásához. Ide sorolható az évi pár alkalommal történő fogyasztás társaságban, vagy családi alkalmakkor. Alacsony kockázatú csoportba tartoznak a kismértékű alkoholfogyasztók is, akik alkalmanként egy italmennyiséget (pl. pohár sört, 0,4 dl tömény italt, vagy 1 dl bort) fogyasztanak. A kockázati ivók esetén ez általában 2-3 italmennyiséget jelent, amelyet a páciens rendszeresen fogyaszt.

A kórós ivás veszélyei

A kórós ivásnak több fajtája van (pl. problémaivás, tv-ivás). Kóros ivásnak számít a mindennapos alkohol fogyasztás, még kis mennyiségek esetén is. Kóros ívásnak számít a kontrollvesztő alkohol fogyasztás is, ami hányáshoz és „filmszakadáshoz” vezet még akkor is ha ez nem mindennap történik. Az évekig tartó folyamat során növekszik az elfogyasztott alkohol a mennyisége és gyakorisága is. A kórós ivás az alkoholtól való fizikai függőség kialakulásához vezet.

kórós ivás

Alkohol elvonási tünetek jellemzői

Az alkohol elvonási tünetek az alkoholfüggő betegeknél jelentkező tünetegyüttes (más néven alkoholmegvonási szindróma), amely fizikai, mentális, és érzelmi tüneteket foglal magába. A tünetek a hirtelen elvonás – az ivás abbahagyása után jelentkeznek. Nagyobb a valószínűsége, ha az ajánlott napi ajánlott italfogyasztási mennyiséget valaki tartósan – hónapokig, vagy akár évekig is túllépi, és a túlfogyasztás szokássá válik. Általánosságban elmondható, hogy az alkalmi fogyasztónál ritkán alakul ki.

Alkohol elvonási tünetek súlyosság alapján

Az elvonási tünetek mértéke és súlyossága változatos, az enyhe és közepes tünetektől a súlyos tünetekig terjed, amely függhet az elfogyasztott ital mennyiségétől és fajtájától, az alkoholfogyasztás időtartamától. Általánosságban minél mélyebb és hosszabb távú az alkoholfüggőség – megfelelő kezelés nélkül -, annál súlyosabb elvonási tünetek jelentkeznek.  Másrészt az alkohol elvonási tüneteket befolyásolja a páciens neme, életkora, és súlya, valamint az általános fizikai és mentális egészsége.

Klinikai tünetek megjelenése alkoholmegvonás után

Az alkoholfogyasztás abbahagyása után a klinikai tünetek – súlyosságtól függően – általában a következő módon jelentkeznek:

  • Enyhe megvonás esetén 5-10 óra múlva
  • Súlyos megvonás esetén 12-72 óra múlva
  • Delirium tremens esetén 48-72 óra múlva

Enyhe tünetek

Az enyhe tünetek hasonlóak a másnapossággal együtt járó panaszokhoz. A másnaposság tünetei változatosak, például lüktető fejfájás, dehidratáltság, izzadás, láz, hasmenés, és a tünetek egy nap alatt megszűnnek.

Enyhe fizikai, mentális, és érzelmi tünetek tünetek például: verejtékezés, izzadás, végtagok bizsergése, koncentrációs zavar, rossz közérzet, szorongás, feszültség, nyugtalanság, ujjak remegése, hányinger, hányás, fejfájás, valamint erőteljes sóvárgás az alkohol iránt. Az alkoholmegvonás korai szakaszában sok páciensnél jelentkezik alvászavar, valamint étvágyvesztés.

Súlyos tünetek

A hosszú ideje, éveken át erősen ivó és fizikailag alkoholfüggő pácienseknél, ha hirtelen abbahagyják az ivást, akkor az alkohol elvonási tünetek igen súlyosak is lehetnek. Alkohol hiányában az enyhe tünetek mellett például álmatlanság, figyelemzavar, fokozott nyugtalanság, agresszió, tévképzetek, fokozott remegés, magas láz, verejtékezés, szapora pulzus, magas vérnyomás léphet fel.

delirium tremens

Mi a delirium tremens?

Az alkoholmegvonásos tünetegyüttes legsúlyosabb formája az ún. delirium tremens, amely az alkoholbetegek több mint 10 százalékánál – az elvonási tünetekben szenvedők kb. 5 százalékánál előfordul. Általában az alkohol abbahagyását követő 48-72 órában alakul ki a deliriumra jellemző tünetegyüttes. Szorongás, végtagremegés, esetenként epilepsziaszerű görcsroham léphet fel. A vegetatív idegrendszer egyensúlyi állapotának megbomlása miatt izzadás, magas hőmérséklet, szapora szívverés léphet fel, és a folyamat előrehaladtával hullámzó tudatzavarral, hallucinációkkal is együtt jár. Mivel egy közvetlen életveszélyes állapot, feltétlen kórházi ellátást, kezelést igényel. A halálozás a korai diagnózis és megfelelő kezelés mellett 1-3 százalék, viszont kezelés nélkül a gyakoriság igen magas az egyéb fellépő betegségek következtében, illetve a keringés összeomlása miatt.

Meddig tartanak az alkohol elvonási tünetek?

Az elvonási tünetek általában az alkoholfogyasztás abbahagyása (és csökkentése) után 10-18 órával jelentkeznek. A tetőpontját 24-48. órában éri el, és általában 5-7 nap alatt zajlik le, de néha tovább is tarthat. Az elvonási tünetek idővel enyhülnek és megszűnnek, de egyes pácienseknél hetekig, ritkán hónapokig is eltarthat. Tartós elvonási tünetként hangulatváltozások, alvászavar és fáradtság is jelentkezhet.

Alkohol elvonási tünetek enyhítése, kezelése

Már az enyhe tünetek is megnehezíthetik a páciens életvitelét. Sokan további alkoholbevitellel próbálják az elvonási tüneteiket enyhíteni. Míg mások segítséget kérnek, és szakorvoshoz, addiktológushoz fordulnak a leszokás, illetve a súlyos elvonási tünetek kezelése érdekében. A szakember megállapítja az elvonásos tünet típusát, az elvonáshoz kapcsolódó fizikai és mentális tüneteket. Gyógyszeres kezelésre, terápiára, valamint súlyos esetben kórházi kezelésre tesz javaslatot.

Miért érdemes időben szakemberhez fordulni?

A tünetek egyre súlyosabbá válhatnak, amelyeket egyre nehezebben lehet hatékonyan kezelni. Míg az enyhe, és közepes elvonási tünetek ambulánsan is kezelhetők, addig a súlyos elvonási tünetek kezelése feltétlenül orvosi, pszichiátriai felügyelet igényel.

Categories: Alkoholizmus