internetfüggőség

A számítógép- és internetfüggőség egyre komolyabb probléma napjainkban, és egyre inkább ismerik el mentális rendellenességként. Egy igen összetett jelenség, és egy új tanulmány szerint az egyes génváltozatokkal rendelkező személyek nemcsak többféle típusú függőségre hajlamosak, de a rendszeresen alkoholt fogyasztók körében a problémás internethasználat is gyakoribb.

A számítógép- és internetfüggőség a mai modern kor viselkedési addikciója, egy igen összetett jelenség. Míg korábban a drog, majd az alkohol, és a vásárlás dominált, addig a technika rohamos fejlődésével a virtuális játékok, és az internet használata vált problémássá. A hétköznapi ember számára nehéz függőségként gondolnia rá, mivel az internet és a számítógép ma nélkülözhetetlen munkaeszköz, és társadalmilag normális viselkedési formaként elfogadott. Így nehezebben derül ki, hogy ha valaki már függővé vált. Az egyik fajtája a virtuálisjáték-szenvedély, amelyet a köznyelvben játékfüggőségként neveznek, első sorban fiatal férfiakat érint, és a WHO 2018 óta mentális betegségként kezeli. Míg másokra a közösségi média túlzott használata jellemző, vagy a neten való céltalan szörfözgetés.

számítógép függőség

A genetika szerepe a függőség kialakulásában

Egy nemzetközi kutatócsoport magyar egyetemek részvételével a közelmúltban végzett kutatást, amelynek során a szerhasználathoz köthető függőségeket és azok közötti lehetséges kapcsolatot vizsgálták 32 génvariánssal. Az, hogy a különböző függőségek kialakulásában szerepe van a genetikának már korábban is bebizonyosodott, és a friss kutatás kimutatta, hogy egyes gének, és azok variánsai nemcsak bizonyos szerek használatára, hanem több típusú függőségre is hajlamossá tehetnek. A kutatásban résztvevő fiatalokkal kérdőívet töltöttek ki, és DNS mintát is vettek tőlük. A kutatók nemcsak az alkoholfogyasztási és dohányzási szokásaikra voltak kíváncsiak, hanem az egyéb addiktív tevékenységeikre, és azok gyakoriságára is, például a közösségimédia-használatra, videojátékozásra, internethasználatra, fogadásokra.

Megállapították, hogy a problémás alkoholfogyasztásra való hajlam a problémás videojáték, a szerencsejáték és a munkafüggőség kialakulásában jelenthet magasabb kockázatot. Egyes gén, és annak variánsai esetén jóval gyakrabban párosul rendszeresebb alkoholfogyasztással és internethasználattal, valamint gyakoribb volt körükben az online játékok használata is. A kutatási projekt eredményei egyrészt hozzájárulnak a különféle függőségek közötti átfedések megértéséhez, másrészt lehetőség a páciens számára legmegfelelőbb kezelési terv kialakítására.

Az internet fogságában

A számítógép- és internetfüggőség felismerése – más szenvedélybetegségekhez hasonlóan problematikus. Általában a függő személy túlzónak tartja, amikor valamelyik hozzátartozója felhívja a figyelmét a túlzott számítógép használatra, vagy arra, hogy nem tud a világhálótól elszakadni.

A szenvedélybeteg szinte képtelen saját elhatározásból megválni a géptől, és elveszti felette az önuralmát. Szinte minden szabad percét a számítógépes játékokkal tölti, vagy az interneten, ami a napirend felborulását eredményezi. És ha a környezete megakadályozza, vagy abbahagyatja vele a számítógépezést, videojátékozást, akkor a megvonás dühöt és ingerlékenységet vált ki nála.

Egyre súlyosbodó függőség

Először az otthoni tevékenységek, a hobbi szorul háttérbe, majd később a család, a munkahely, vagy az iskolai feladatok is kiszorulnak az életéből. Aki eddig a stádiumig eljut, annál már elvonási tünetek tapasztalhatók.

A számítógép- és internetfüggőség fokozatosan alakul ki, és az idő előrehaladtával nagyon nehéz megállni a függőség felé vezető úton. Ráadásul a biológiai ritmus felborulása miatt rövid út vezet olyan pszichés problémákig, mint a depresszió. Szélsőséges esetben már az alvásról is lemond, illetve igen minimálisra csökkenti, és ha valaki nem gondoskodik a kiszolgálásáról, akkor még az étkezést is rendszeresen kihagyja.

internetfüggőség kezelése

Ki számít számítógép- vagy internet függőnek?

A szakirodalom szerint (általában) az a személy függő, aki a munkáján – és egyéb, a munkával összefüggő szükséges feladaton felül legalább hat órát tölt el a számítógép előtt, és saját elhatározásból nem képes a használat mennyiségét csökkenteni.

Míg az alkoholt és kábítószert fogyasztók közül egyesek egy bizonyos idő múlva maguk is felismerik, hogy bajban vannak, és (valamilyen) segítségre szorulnak, addig a videojáték függők, internet függők nem szokták észrevenni, hogy problémássá vált az eszközhasználatuk.

Ki válhat könnyen függővé?

A függőségek általában nem vezethetők egyetlen okra vissza, és a függőség hátterében számos tényező állhat: genetikai hajlam, öröklött tulajdonságok, tanult viselkedés, pszichés okok, személyiségből fakadó tulajdonságok stb. állnak.

A számítógép függőség hátterében általában egy olyan személy áll, aki az életével valamilyen formában elégedetlen (pl. a munkahelyével, vagy a munkájával) és nem érzi jól magát sem a családja vagy a társai körében. Valamit kompenzál, és saját virtuális alternatív világába húzódik vissza, így a valóságot hátrahagyva feledkezik bele a játékokba, és a világhálóba.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a számítógépes játékokat, internetes csevegő-, szociális alkalmazásokat és a site-okat (Facebook, Instagram, Tik-Tok, Snapchat, Twitter…) tulajdonló cégeknek anyagi érdeke is fűződik ahhoz, hogy a felhasználók minél több időt töltsenek el az adott játék vagy alkalmazás használatával. A fejlesztés során ezért gyakran olyan technikákat, eljárásokat használnak, amelyekkel odaragasztják az embereket a képernyő elé.

számítógép függőség - internetfüggőség

A számítógép- és internetfüggőség kezelése

A számítógép függőség kezelése általában addiktológus /pszichiáter, valamint pszichológus és mentálhigiénés szakember bevonásával történik. Szükség esetén (depressziós, szorongásos tünetek esetén) gyógyszeres terápiával is kiegészülhet (például hangulatjavítók alkalmazásával).

Categories: Függőségek