munkaalkoholizmus

A munkamánia az egyik legelfogadottabb viselkedésfüggőség. Mivel a társadalom számára elfogadott, hogy az egyén számára a munka teszi ki az élete jelentős részét. Ezért általában nem tartják olyan súlyos problémának, mint az alkoholizmust, pedig hasonló nehézségekkel és hosszú távon leépüléssel járhat, mint bármely más típusú függőség.

Számos területen (vállalkozók, multinacionális cégek alkalmazottai) elvárás, hogy a munka legyen az elsődleges minden mással szemben. Azt, aki jól teljesít, és esetleg rendszeresen túlórázik előléptetéssel, és pénzzel is jutalmazzák, ezáltal megteremtve a munkamánia táptalaját, amely a későbbiekben az érintettek személyes életét is negatívan befolyásolja. A folyamatos kemény munkának nagy a tekintélye, így nem könnyű megtalálni, hogy hol húzódik a határ a túlzott szorgalom és a munkamánia között. A munkamánia igen ritkán jelentkezik tiszta formában, önmagában, gyakori, hogy más függőségekkel társul.

Mit jelent a munkamánia?

A munkamánia, vagy munkafüggőség, (elterjedt a munkaalkoholizmus megnevezés is) egy olyan típusú függőséget jelent, ahol a munkafüggő személynek már olyan mértékben van a munkára szüksége, amely káros a testi egészségére, jó közérzetére, és zavarja, megakadályozza az egyén társas kapcsolatait és azok működését. Egy másik értelmezés szerint az olyan személy munkafüggő, aki mindenkor több időt és gondolatot fordít a munkára, mint amennyit az adott helyzet igényel.

A szakemberek a munkamánia kényszeres, addikciós jellegét emelik ki, jellemző rá mind a sóvárgás, a tolerancia és a megvonás tünetei – minden szempontból hasonlóan a kémiai-szer függőkhöz (alkoholisták, kábítószerfüggők). Például, ahhoz, hogy elégedettséget érezzenek egyre nagyobb mennyiségű munkát szükséges elvégezniük (toleranciaszint növekedése), valamint a munkavégzés hiánya (megvonási tünet) idegességet, és stresszes állapotot vált ki, gondolataik egyfolytában a munka körül kavarognak.

Valószínűsíthető, hogy a munkahelyi konfliktusok, kiégés problémák hátterében valamilyen mértékben megtalálható a munkafüggőség.

munkamánia - munkafüggőség

Mely szakmák esetében gyakori munkafüggőség előfordulása?

Számos olyan szakma van, ahol a munkafüggőség gyakrabban előfordul, így például a versenyszférában dolgozók, nagyvállalati felső vezetők, menedzserek, orvosok fokozottan veszélyeztetettebbek. Azokra a magas szintű szakemberekre, akiknél elvárás, hogy mindig naprakészek legyenek az, hogy például egy betegség miatt kieshetnek a munkából és így a cégük számára kárt okoznak súlyos plusz nyomásként nehezedik..

A munkamánia kiváltó okai

A munkához való viszony más és más, vannak, akik elégedettek egy bizonyos elért pozícióval, de számos olyan személy van, aki ambiciózusabb, és arra vágyik, hogy a munkahelyi ranglétrán a lehető legmagasabbra jusson. Azonban a túlzott szorgalom észrevétlenül vezethet át olyan függőségbe, amely már alapvetően befolyásolja az egyén hétköznapi életét. Intő jel, ha a munka a magánéletet, a társas kapcsolatokat, és minden más egyebet is háttérbe szorít. A függőség kialakulásában nem jelölhető meg egyetlen ok, jellemzően több rizikófaktor együttes jelenléte, valamint valamilyen kiváltó környezeti inger együttesen felelős a kialakulásáért. A munkamániára való hajlam kialakulásában szerepet játszhatnak bizonyos öröklött személyiségjegyek, de a családi háttér és környezet munkához való viszonya is hatással van rá. Hajlamosabbak rá azok a személyek, akik valamiért idegenkednek az intimitástól. Ugyanakkor az okok között egy korábbi veszélyesebb függés enyhítése is állhat (szubsztitúció).

A munkamániás jellemző tulajdonságai

Hasonlóan más függőséghez a személy nem ismeri fel a függőségét és az általa okozott károkat, amelyek nem csak saját magát, de a környezetét is érintik. Fontos megjegyezni, hogy egy munkamániás számára a munka egy hasonló löket, mint általában a szenvedélyük tárgya a függőknek: minden gondolatuk a munka körül forog, minden tevékenységük e köré épül fel. Számukra a munka az egyetlen örömforrás, egyre jobban hajtanak azért, hogy ezt az állapotot, érzést újra átélhessék. Ugyanakkor észre sem veszik, hogy a munkafüggőségük milyen negatív hatással van rájuk és az egészségükre (és a környezetükre). A munkamániás a saját értékét (kóros mértékben) a munka révén elért sikerekben határozza meg, viszont az elért sikert nem képes megélni, folyamatosan újabb kihívásokra van szüksége. Ha véletlenül valami sikertelenség éri a munkájával kapcsolatosan, akkor intenzív szorongást és félelmet érez, és az elért teljesítményét pedig folyamatosan leértékeli.

munkaalkoholizmus kezelése

Munkaalkoholizmus és egyéb függőségek közti kapcsolat

A munkafüggőség igen gyakran együtt jár egyéb szerfüggőségekkel, például alkoholizmussal, koffein-vagy energiaital-függőséggel, kábítószer-használattal, vagy gyógyszerfüggőséggel.

A munkamánia, a munkafüggőség főbb tünetei

A munkafüggőség megállapítása nem könnyű, hiszen nem jár együtt olyan könnyen – külső szemlélő számára is – jól megítélhető „látványos tünetekkel”, mint például az alkoholizmus, vagy a drogfüggőség, ráadásul a munka, a szorgalom is társadalmilag pozitívan értékelt tulajdonság.

A munkafüggőség tünetei általában a következők – egyszerre akár több tünet is előfordulhat -:

 • Hosszú órákat tölt a munkahelyén, még akkor is, ha nincs halaszthatatlan sürgős munkája.
 • Akkor is dolgozik, amikor egyébként nem szükséges (például családi esemény közben).
 • Elvállal olyan feladatokat is, amelyek nem tartoznak a feladatai közé, vagy amire nem kérik fel.
 • A munkavégzés már kényszer számára, és emiatt minden egyéb fontos teendőt elhanyagol.
 • Minden szabadidejét munkára fordítja – nem pihen, nem jár sportolni, nincs hobbija.
 • Gyakran elhanyagolja az alvást, folyamatos fáradtság, idegesség és impulzivitás jellemzi.
 • Nem létesít olyan tartós kapcsolatot, amely a munkától venné el az idejét.
 • A hétköznapi problémák elől a munkába menekül.
 • Minden problémát a munkára fog, és kifogásként használja a halogatásra, fáradtságra.

A munkamánia egészségügyi következményei

 • Magas szintű szorongásos, vagy depressziós tünetek
 • Álmatlanság, stressz, szellemi kimerülés
 • Koncentrációs zavarok, feledékenység
 • Emésztési zavarok, gyomorfekély
 • Szív-és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás

A munkamánia kezeléseMiben segíthet az addiktológus?

Általában a munkafüggők nem ismerik el a függőségüket, olyan valósnak hitt érvekkel védekeznek, hogy ők a család érdekében dolgoznak ennyit. Vagy azzal hitegetik a környezetüket, hogy a következő előléptetés után leállnak. Azonban a tapasztalatok szerint ezt saját maguktól ritkán teszik meg. Az addiktológus sokat segíthet, például azoknak a körülményeknek a feltárásában, amelyekre a munkafüggőség hatással van. Egy addiktológiai szakember abban tud segítséget nyújtani, hogy a páciens önmaga számára képes lesz megfogalmazni, hogy a munkafüggése a saját (és családja) életében, egészségében milyen károkat okozott.

munkafüggőség kezelése

Miért érdemes addiktológiai tanácsadást, konzultációt igénybe venni?

Fontos, hogy a személy beismerje, és ő maga is akarja a változást. Célzott segítséggel kideríthetők a függőség hátterében meghúzódó okok és problémák, és segít megtalálni azokat az utakat, és lehetőségeket, amelyek a (munka helyett) sikerélményt okoznak a páciens számára.

Amennyiben úgy érzi, hogy a függőség túl nagy szerepet tölt be az életében, és egy hatékony, diszkrét megoldást keres, akkor ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot! Ügyfeleink számára konzultációs és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtunk – maximális diszkrécióval és titoktartási kötelezettséggel – a függőségi problémákkal kapcsolatosan.

Kérjen segítséget! Kérjen időpontot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívjon bizalommal 06-70-946-4234 számon!

Hívását munkanapokon 8 órától 18 óráig tudjuk fogadni.