dohányzás leszokás

Köztudott, hogy a dohányban található nikotin az egyik legerősebb függőséget kiváltó szer, de a dohányzásról való leszokás mellékhatásai már kevésbé közismertek. Minél korábban kezd el valaki a dohányozni, annál nagyobb eséllyel válik belőle nikotinfüggő, és annál nehezebb lesz a cigarettát letenni. Nagyobb a siker esélye, ha a leszokáshoz szakember segítségét vesszük igénybe.

Mit jelent a nikotinfüggőség?

A nikotinfüggőség az egyik leggyakoribb viselkedési függőség, és a statisztikák szerint a masszív dohányzók 90 százaléka már fiatal korban (23 éves kor előtt) rendszeresen dohányzik. A probléma súlyosságát mutatja, hogy még az alkoholnál és a drognál is magasabb arányú az átmenet az egyszeri használatból a nikotinfüggőségbe.

Miért nehéz leszokni a dohányzásról?

Mindenki találkozott már olyan erős dohányossal, aki egyik napról a másikra hagyta abba a dohányzást, de ez fordul elő a legritkábban. A dohányzásról való leszokás azért is nehéz (számos nehézség mellett), mert a cigarettázás valamilyen élethelyzethez, rituáléhoz, napi rutinhoz, vagy éppen valamilyen érzelem kezeléséhez kapcsolódik.

Dohányzási rítus

A dohányzóknak nagyon nehéz magától a dohányzási rítustól megválni, amely a hétköznapokat áthatja, kezdve a reggeli ébredés utáni rágyújtást, vagy a kávé mellé, étkezés után elszívott cigarettát, vagy mások megkínálását.

Megvonási tünetek

A megvonási tünetek és a cigaretta iránti sóvárgás igen hamar jelentkezik, nagyjából 30 perc – 2 óra múlva, de ezek a tünetek viszonylag hamar megszűnnek. A pszichés kényszer jóval hosszabb ideig megmarad, jellemzően 2-3 hónap is szükséges, és sajnos bizonyos időnként visszatérhet.

Milyen változások tapasztalhatók a dohányzásról való leszokáskor?

A leszokás egyrészt a páciens viselkedésváltozásával és az életmódváltozásával jár együtt. Ez nagyban függ attól, hogy például a nikotinfüggés volt-e az erősebb, vagy a szokásfüggés, vagy épp a lelki kötődés a cigarettához. Azoknál, akiknél a dohányzás a hétköznapi stresszhelyzet, és a feszültségoldás bevett módszere volt, esetükben a dohányzás abbahagyása esetén idegesség tapasztalható. Míg mások a sóvárgási időszakban öntudatlanul is nassolásba kezdenek.

Tévhitek a leszokással kapcsolatban

Sokan az elhízástól való félelmükben nem akarják a dohányzást abba hagyni. Abban van igazság, hogy a nikotin felpörgeti az anyagcserét, és a leszokás után már nem kerül a szervezetbe az anyagcserére ható nikotin. Így az elfogyasztott táplálék is jobban hasznosul, amely valóban járhat 1-2 kg-os súlygyarapodással. Ám ezek a kellemetlen panaszok kellő odafigyeléssel, sportos életmódra, egészséges ételekre való áttéréssel megelőzhetők.

Míg mások a több évtizedes dohányzás miatt kialakult váladékfelszaporodás, köhögés, köpetürítés miatt nem teszik le a cigarettát, mert úgy vélik, hogy egyedül az segít nekik a váladék oldásában és felköhögésében. Pedig számos, patikában kapható vénynélküli váladékoldó gyógyszer kapható, valamint a bőséges folyadékpótlással, bizonyos gyógytorna, és légzéstechnikai gyakorlatok végzésével a probléma orvosolható.

Sokan a társas kapcsolataik beszűkülése miatt aggódnak, abbéli félelmükben, hogy a még továbbra is dohányzó barátokkal elvesztik a kapcsolatot.

A dohányzásról való leszokás mellékhatásai

A leszokás, és a nikotinnak a szervezetből való kiürülése számos kellemetlen tünettel járhat együtt, amelyek rányomják a bélyegüket a hétköznapokra. Jelentkezhetnek gyomorpanaszok, székrekedés, köhögés, torokfájás. Egyeseknél elalvási problémák, nyugtalanság, idegesség, depresszió, szorongás, és lehangoltság jelentkezhet. Míg mások sóvárogni kezdenek az édes ételek és italok iránt, és gyakrabban éreznek csillapíthatatlan éhségérzetet.

A dohányzásról való leszokás módszerei

A megvonási tünetek már a kismértékű nikotinfüggőség esetén is jelentkezhetnek. Ilyenkor jó eredmények érhetők el addiktológiai konzultációk segítségével. Ha még nem alakult ki a nikotinfüggőség, illetve csak igen csekély mértékű, akkor a leszokás gyógyszeres támogatás nélkül is eredményes lehet.

Erősebb illetve kitartóbb megvonási tünetekkel kell számolnia azoknak a pácienseknek, akik már közepes, és erős nikotinfüggők. Ide azok a dohányosok sorolandók, akik már legalább 10 éve dohányoznak, és naponta egy doboz cigarettát szívnak el. Továbbá akkor, ha az első cigarettára való rágyújtás már fél órán belül megtörténik az ébredést követően. Ilyen esetekben már a sikeres leszokás érdekében a szakember segítsége mellett – több hónapos leszokási program keretében – gyógyszeres támogatásra is szükség lehet. Számos készítmény segít a megvonási tünetek enyhítésében, például nikotin pótló készítmények (tapasz, szopogatós tabletta, rágógumi), illetve a leszokás céljára kifejlesztett gyógyszer is hatásos.

Categories: Dohányzás